Platile online sunt rapide, sigure și convenabile. Acestea va permit sa cumparati produse si servicii din intreaga lume, chiar din confortul propriei case. In lumea digitala de astazi, comoditatea este totul.

Daca sunteti vanzator, puteti vinde oricui din lume cu o conexiune la internet. Clientul dvs. nu are nevoie nici macar de un computer; un smartphone este suficient.

Ce este un sistem de plata online?
Daca intentionati sa vindeti online, veti avea nevoie de un sistem de plata care sa le permita clientilor să proceseze in siguranta cardul de credit sau debit pe site-ul dvs. web. Un sistem de plata are urmatoarele functii: cripteaza, transmite si autorizeaza platile cu cardul .
Acest tip de serviciu poate fi folosit de oricine ,site-uri web de comert electronic , furnizori de servicii care doresc ca utilizatorii sa plateasca online si chiar

de organizatiile non-profit care colecteaza donatii online.

Cum functioneaza un sistem de plata ?

Un sistem de plata online serveste ca portal pentru a facilita fluxul de tranzactii intre clienti si comercianti. Utilizeaza protocoale de securitate si criptare pentru a trece datele tranzactiei in siguranta. Datele sunt transferate de la site-uri web / aplicatii / dispozitive mobile la procesatoarele de plati / banci si inapoi.
1. Clientul apasa butonul „Plaseaza comanda” aflat pe pagina de finalizare a comenzii. Browserul cripteaza detaliile de plata si le trimite pe serverul web al comerciantului prin conexiune SSL.
2. Comerciantul trimite aceste detalii catre un sistem de plata – din nou printr-o conexiune SSL criptata.
3. Sistemul de plata trimite informatiile catre procesorul de plata care, la randul sau, le transmite catre asociatia de carduri (Visa, MasterCard etc.).
4. Banca care emite cardul de credit primeste o solicitare de autorizare si trimite un cod de raspuns inapoi procesatorului de plata. Codul de raspuns contine informatii despre starea tranzactiei (aprobat sau nu) si codul de eroare in cazul in care tranzactia a esuat (fonduri insuficiente etc.).
5. Procesorul de plata trimite codul de raspuns in sistemul de plata si de acolo este trimis înapoi catre site-ul web.
6. Site-ul web afiseaza un mesaj relevant pentru client.

Intregul proces poate dura aproximativ 4-5 secunde!

Infrastructura procesarii platilor online este putin mai complicata decat va puteti imagina. Pentru client, acesta este reprezentat de o fereastră mica sau de un site web separat, unde clientul trebuie sa introduca datele cardului. Dar, de fapt, procesarea implica mai multe institutii financiare sau instrumente, care verifica datele tranzactiei din ambele parti, permitand clientului finalizarea cumparaturilor in cateva secunde.

Sistemele de plata pot executa următoarele tipuri de tranzactii:

Autorizareaeste un tip de tranzactie utilizat pentru a verifica daca un client are suficiente fonduri pentru a plati. Nu include transferul real de bani. In schimb, in timpul autorizarii, un comerciant se asigura ca un detinator de card este capabil sa plateasca pentru un produs sau serviciu comandat. O tranzactie de autorizare este utilizata pentru comenzile care necesita timp pentru expediere / fabricare.

Decontarea – procesarea efectiva a unei plati autorizate anterior, rezultand trimiterea sumei aferente in contul comerciantului.

Vanzarea – o combinatie de tranzactii de autorizare și decontare. Mai intai este autorizat un detinator de card, apoi, fondurile pot fi sau nu pot fi decontate. Este o plata obisnuita pentru achizitii imediate, cum ar fi o achizitie de abonamente.

Rambursarea – daca o comanda trebuie anulata dintr-un anumit motiv, comerciantul va trebui sa restituie o tranzactie si sa o depuna pentru procesare. De cele mai multe ori, o restituire este limitata la suma initiala autorizata si poate fi aplicata numai tranzactiilor de vanzare si decontare.

Anularea – o tranzactie nula este similara unei restituiri, dar poate fi aplicata numai daca tranzactia nu a fost inca decontata.

De ce ar trebui sa folosesc un sistem de plata?

Unul dintre avantajele majore ale utilizarii unui sistem de plata este rata redusa de abandonare a cosurilor de cumparaturi care apare. Ofera clientilor mai multa incredere, deoarece pot plati cu o varietate mai mare de tipuri de plati (cum ar fi cardul de debit, cardul de credit si / sau PayPal) si arata ca magazinul online pe care il folosesc este unul de incredere pentru ca foloseste un furnizor recunoscut de procesare a cardurilor, care le dau clientilor mai multa incredere pentru a continua achizitia lor.

Avantajul cel mai semnificativ al unui sistem de plata este faptul ca permite milioane de utilizatori sa-l foloseasca in acelasi timp, ceea ce face posibila achizitionarea sau vanzarea de bunuri si servicii ori de cate ori doriti.

Platile online au devenit din ce in ce mai populare. Chiar si persoanele in varsta folosesc serviciile bancare digitale si platesc pentru multe servicii online.

Articol oferit de Lectru SRL| Agentie Web Design & Marketing Online