Cum se creez un site web in WordPress? Pornirea unui site web poate fi un gand inspaimantator, in special atunci cand nu esti de specialitate sau o persoana tehinca. Nu va faceti griji insa deoarece nu sunteti singuri. Platforma WordPress a fost folosita la dezvoltarea a peste 400 de miloane de situri web la nivel mondial. Din acest motiv am decis sa publicam un ghid pas cu pas, despre cum sa creezi un site web fara sa invatati sau sa stiti sa folositi linie de cod (programare).
Acest ghid e folositor pentru toti utilizatorii, de toate varstele sau nivele de cunostiinte. Cu toate acestea daca intampinati dificultati in procesul de instalare al platformei puteti sa ne contactati si echipa noastra de suport va analiza si reveni cu un raspuns sau cu o rezolvare in cel mai scurt timp posibil.
Daca totusi doriti sa creati un site singur, va recomandam sa urmati pasii din articolul de mai jos. In continuare va prezentam toate etapele instalarii de la inceput si pana la sfarsit:
1. Cum se inregistreaza un nume de domeniu pentru site (numele site-ului)
2. Alegerea pachetului potrivit de gazduire web din oferta SkaleWeb
3. Cum se instaleaza platforma WordPress
4. Instalarea unei teme sau a unui template pentru a schimba design-ul sau aspectul site-ului
5. Personalizarea WordPress-ului cu plugin-uri sau extensii
6. Familiarizarea cu interfata WordPress sau solicitarea de suport (daca e cazul)
7. Crearea de site-uri cu mai multe functii
Inainte de a porni constructia site-ului incercam sa acoperim cele mai frecvente intrebari.
De ce am nevoie pentru a construi un website?
Raspunsul la aceasta intrebare e in stransa legatura de tipul de site dorit. In mod normal un site (in functie de complexitatea acestuia) pentru infrastructura si pachetul de hosting web shared sau dedicat poate costa intre 100 de euro dar poate ajunge pana la 30.000 de euro pe an dat in unele cazuri poate ajunge la o suma chiar mai mare.
Noi recomandam tuturor utilizatorilor sa porneasca de la un site simplu fara prea multe optiuni si sa adauge functii noi si componente pe masura ce creste afacerea. In acest fel se minimizeaza potentialele pierderi si cheltuieli si se vor putea chiar economisi bani.
In acest articol veti putea descoperi cum puteti construi un site cu mai putin de 100 de euro pe an, dar si cum sa dezvoltati site-ul adaugand mai multe functii in viitor.
Care este cea mai buna platforma pentru un website?
Exista foarte multe platforme in care se poate construi un site, insa noi recomandam folosirea platformei WordPress, in care sunt costruite aproape 60% din toate site-urile de pe internet facand din WordPress cel mai folosit CMS (Content Management System) la ora actuala. Popularitatea in continua crestere si faptul ca platforma e complet gratuita, pentru care se beneficeaza si de o gama larga de design-uri si extensii ce pot fi folosite pentru a customiza un site in WordPress, fac din aceast CMS cea mai flexibila si fiabila platforma disponibila pentru titularii de website-uri.
Chiar si noi folosim WordPress ca si platforma pentru blog-ul unde cititi acum acest articol.
Pasul 1. Pregatirea pentru instalarea si configurarea platformei WordPress
Una dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac incepatorii este alegerea platformei web gresite. Din fericire, sunteti aici si noi am scris acest articol pentru ca dvs. sa nu faceti aceasta greseala :). Dupa cum spuneam mai sus WordPress ofera posibilitatea de a crea mii de modele de site-uri cu diferite extensii. De asemenea oricine poate descarca platforma intr-o arhiva (direct de pe site-ul WordPress) sau poate instala platforma direct din contul de cPanel SkaleWeb cu ajutorul utilitarului Softaculous (din cPanel),oferit gratuit.
Desi instalarea si folosirea CMS-ului WordPress este gratuita, achizitia domeniului (numelui de domeniu sau numelui site-ului: ex. google.com sau skaleweb.ro) si a pachetului de gazduire (hosting) vin cu un cost.
Un domeniu costa in mod normal intre 9 euro + TVA si 15 euro + TVA. In functie de extensii pretul domeniilor poate ajunge si pana la 40 de euro +TVA. De asemenea pachetele de gazduire au si acestea un cost de achizitie, in functie de resursele dorite cu preturi cuprinse intre 2.87 euro + tva/luna si 18.87 + tva/luna. Acesta nefiind e un pret foarte ridicat, insa clientiilor Skale Web le punem la dispozitie si un cupon de reducere de 20% din pretul gazduirii pentru primul an, daca la finalul comenzii se foloseste cuponul: WELCOME-20 .
Pentru mai multe detalii cu privire la pretul sau disponibilitatea domeniilor cat si a resurselor pachetelor de gazduire va rugam sa consultati urmatoarele link-uri pentru inregistrare domenii si pachete de gazduire
NOTA: Ca si recomandare in alegerea domeniului ar trebui ca acest nume (daca e posibil) sa faca referire la afacerea dvs., sa fie usor de pronuntat si usor de tinut minte.
Deoarece dorim sa sprijinim cat mai mult posibil clientii nostri, in cazul in care parcurgand acest tutorial tot nu reusiti sa configurati o platforma WordPress, va reamintim ca departamentul nostru de suport tehnic (pe baza unui ticket trimis la adresa de contact) va putea efectua aceasta instalare fara nici un cost suplimentar.
Pasul 2. Instalarea platformei WordPress
Dupa ce ati completat detaliile de facturare si ati finalizat si achitat comanda, pe adresa de mail notata in comanda dvs. se vor trimite mai multe mailuri cu privire la inregistrarea domeniului dar si un mail cu datele de logare in platforma de administrare a gazduirii (cPanel) de unde vom instala WordPress-ul. In interfata de cPanel veti gasi foarte multe optiuni si iconite insa cel mai probabil 95% din acestea nu se vor folosi niciodata astfel pot fi ignorate.
Cautati iconita “Softaculous Apps Installer” si faceti click pe ea.

In utilitarul Softaculous efectuati o cautare dupa cuvantul “wordpress” dupa care singura platforma gasita va fi evidet WordPress, dupa care click pe sageata inspre in jos din tabul Install si alegeti Custom Install.

Acum in primul camp se poate selecta versiunea de WordPress ce se doreste instalata. Recomandam tot timpul instalarea ultimei versiuni. De asemenea trebuie ales domeniul pentru care se efectueaza instalarea, care poate fi cel principal sau un domeniul addon ori un subdomeniu.
Urmatoarele campuri ar trebuie completate cu numele site-ului (ex: Brutaria grau de aur) si o descriere succinta (ex: Produse proaspete in fiecare zi!)

Urmatoarele campuri se completeaza cu numele utilizatorului de nivel adminstrator (ex: admin), parola de acces si adresa de mail a administratorului (user-ului de admin, pe care se va putea eventual reseta parola si poate fi orice adresa de mail functionala). Ultimul camp este limba pentru Dashboard (interfata de administrator).

Restul setarilor recomandam sa nu se modifice, doar de utilizatorii avansati, daca e cazul.
Ultimul pas,click pe butonul Install si eventual se poate nota din nou o adresa de mail pe care sa se trimita detaliile de instalare (credentiale si link-ul de acces).
Pasul 2. Selectarea si folosirea temei
Tot aspectul site-ului dvs este controlat de o tema WordPress. Acestea sunt sabloane concepute profesional, care se instaleaza pe site pentru a-i schimba aspectul. In mod implicit fiecare instalare de WordPress vine cu una sau mai multe teme de baza.
Acum site-ul dvs se afiseaza cam ca si in imaginea de mai jos.

Afisarea actuala nu e foarte atragatoare pentru majoritatea utilizatorilor. Din acest motiv exista mii de teme gratuite de WordPress ce se pot oinstala pe site din interfata de administrator de la Appearance >> Themes si click pe butonul Add New.

Acum puteti alege una din peste cele 4400 de teme gratuite oferite de WordPress.org. Pentru acest tutorial vom alege tema Bento astfel ca trebuie sa efectuati o cautare dupa “bento” in campul de search. Efectuati instalarea (butonul Install) iar dupa instalare se activeaza pentru site-ul dvs de la butonul Activate.
Nota: Daca se cunoaste numele unei alte teme gratuite se poate efectua cautarea dupa aceasta si opta pentru tema respectiva.
Acum dupa activare se poate customiza tema de la butonul de Customize (din acelasi meniu Appearance).
Pasul 4. Adaugarea de continut in site-ul dvs.
WordPress-ul vine cu doua tipuri implicite de continut numite Postari (Posts) si Pagini (Pages).
Postariile fac parte dintr-un blog si apar in ordine invers cronologica, adica postariile mai noi sunt afisate primele. Pe de alta parte paginile sunt destinate pentru continut static cum este o pagina de contact, politica de confidentialitate, etc.
In mod implicit WordPress-ul afiseaza pe prima pagina a site-ului dvs postariile de pe blog. De asemenea se poate crea o pagina separat pentru blog sau pentru sectiunea de stiri sau puteti sa nu creeati deloc blog-ul.
Vom incepe sa adaugam in site cateva pagini si chiar daca momentan nu aveti continut efectiv pentru aceste pagini, ele se pot modifica si actualiza oricand.
Mergeti la Pages >> Add New care va afisa editorul de pagini din WordPress.

Acum trebuie sa denumiti pagina, astfel in acest tutorial va fi denumita “Home”. Dupa aceasta de la editorul de mai jos puteti adauga text, link-uri, imagini, video embed, audio-uri, etc.
Dupa adaugarea continutului se va putea publica live pe site de la butonul din dreapta Publish. Aceasta operatiune se va repeta de cateva ori pentru toate paginile din site, cum ar fi pagina de “Contact”, sau o pagina “Despre Noi” ori pentru “Blog”.
In continuare vom adauga postari pe blog pentru care trebuie sa mergeti la Posts >> Add New , si adaugam un titlu si continut de la editorul vizual, exact cu s-au adaugat anterior pentru pagini. De asemenea publicarea live in site ca si pentru post-uri, se efectueaza de la butonul Publish .

Pasul 5. Customizarea si ajustari efectuate siteului dvs.
Acum dupa ce site-ul dvs. are continut si incet incet prinde contur, aveti posibilitatea de a personaliza si aranja toate aceste informatii intr-o forma prezentabila.
Incepem prin a configura o pagina statica, “Front Page” (homepage). Pentru aceasta mergeti in Dashboard (interfata de admin WordPress) la Settings >> Reading, in dreptul “Your homepage displays” se selecteaza o pagina statica (din cele creeate anterior) pentru homepage si pagina de blog si se salveaza cu butonul din partea de jos a pagini Save Changes.

Acum WordPress-ul va folosi pagina “Home” ca pagina principala (Front Page) a site-ului dvs. si pagina “Blog” pentru a afisa postarile pe blog.
Mai devreme, in timpul instalarii platformei de WordPress am setat un titlu si o descriere (eticheta sau tagline) site-ului, care daca dintr-un anumit motiv au ramas cele default (Just another WordPress site) sau pur si simplu acum doriti sa le modificati sau inlocuiti se poate acest aspect din Settings >> General.

Din nou pentru titlul site-ului dvs puteti alege un nume, ca exemplu: “Brutaria de aur”, iar descriere este de obicei succinta sau puteti sa nu completati deloc. De fiecare care data cand efectuati setari trebuie sa nu uitati sa le salvati de la butonul Save Changes.
In continuare pentru a seta comentariile in site (comments) mergeti la Settings >> Discussion, de unde puteti modera comentariile efectuate de utilizatori in site-ul dvs. Desi WordPress-ul are un sistem incorporat de comentarii in site pentru implicarea utilizatorilor acestea din pacate pot fi vizate de spammeri sau de anumiti boti, astfel recoamndam efectuarea setariilor ca in imaginea de mai jos. Practic va asigurati ca sunt debifate primele 2 optiuni si sunt bifate urmatoarele 2 .

Mai departe vom creea un meniu de navigare, iar WordPress-ul are un astfel de sistem foarte bine pus la punct si orice tema folosita de dvs, utilizeaza acest sistem pentru a afisa mai departe meniul site-ului.

Meniul se adauga de la Appearence >> Menus , si se alege un nume pentru meniu, ex: Main menu. Meniul va fi gol insa dupa creeare va putea fi editat si pentru care se selecteaza (bifeaza) paginile ce se doresc afisate in meniu. Se mai bifeaza “Primary Menu” de la Display location, dupa care se salveaza de la Save Menu.

Pasul 6. Instalarea de plugin-uri
In esenta plugin-urile sunt aplicatii sau extensii care se instaleaza in site-ul dvs. din interfata de administrare WordPress, si pot fi de exemplu formulare de contact, galerii foto sau sisteme de cache, etc. In prezent exista peste 49.000 de plugin-uri gratuite pentru WordPress dar exista si unele vandute de terte site-uri sau dezvoltatori web.
In continuare va prezentam o lista cu cateva plugin-uri pe care le consideram esentiale pentru majoritatea site-urilor construite in WordPress:
- WPForms Lite – formular de contact in site-ul dvs.
- Envira Gallery Lite – galerie de imagini
- MonsterInsights – conecteaza site-ul dvs. cu Google Analytics pentru o analiza a traficului pe site
- Yoast SEO – optimizare SEO si cresterea traficului din Google
- LiteSpeed Cache – sistem de cache in site
- Updraft plus – sistem de backup automat pentru site
- Sucuri – audit de securitate in site si scaner malware
Instalarea plugin-urilor se face de la sectiunea Plugins >> Add New iar de la “Search plugins” se cauta plugin-ul dorit, dupa care se instaleaza si se activeaza.

Astfel am parcurs pas cu pas o instalare de paltforma sau CMS WordPress si s-au efectuat setari la nivel de site inclusiv instalari de plugin-uri. Inevitabil veti mai avea nevoie de suport tehnic sau veti mai avea intrebari legate de anumite setari sau functionalitati din WordPress (fiind o platforma complexa) si partea buna e ca pentru aproape toate spetele se pot gasi pe form-urile de WordPress rasunsuri si ajutor gratuit. Este suficient sa cautati in Google dupa eroarea primita sau dupa o descriere succinta a spetei.
Incheiem prin a va multumi ca ati parcurs acest tutorial si speram ca v-a fost de ajutor!
Pentru alte tutoriale cu privire la WordPress se poate consulta pagina noastra de blog – AICI
Pentru tutoriale hosting si domenii SkaleWeb Hosting va pune la dispozitie o gama variata de tutoriale pentru cPanel, email, domenii, etc.