Daca utilizati un client de email precum este Outlook, ThunderBird, Apple Mail, etc., acel client de email foloseste SMTP pentru a efectua trimiterea de email-uri (la fel cum se foloseste protocol de tip POP3 sau IMAP pentru descararea email-urilor in clientul de email).
Astfel in acest articol vom discuta despre port-urile de SMTP care pot fi utilizate, de ce conteaza port-urile de SMTP si care este cel mai potrivit port de SMTP pentru clientul de email utilizat.
Ce este port-ul de SMTP?
SMTP, prescurtarea de la Simple Mail Transfer Protocol, este un protocol standard de email folosit pentru a trimite email-uri la nivelul internetului. Este utilizat de serverele de mail pentru trimiterea si receptionarea de email-uri.
De exemplu, in momentul in care se trimite un email prin intermediul unui client de email, acesta are nevoie de o modalitate de a urca email-uri pe serverul de trimitere, iar ulterior serverul de trimitere are nevoie de o modalitate de a transfera email-ul spre serverul de intrare a destinatarului.
Serverele de email functioneaza la fel ca serverele web la suprafata comunicarea pare ca este efectuata prin numele domeniului, insa comunicarea efectiva se produce prin intermediul unei adrese IP.
Port-ul folosit pentru trimiterea de email-uri este o alta modalitate de a ajuta calculatoarele (precum ar fi doua servere web) in a comunica unul cu celalalt:
– Adresa IP identifica calculatorul (serverul)
– Portul identifica o aplicatia specifica care ruleaza la nivelul serverul respectiv, precum ar fi protocolul SMTP.
Un exemplu mai simplu ar fi:
Adresa IP este adresa fizica a unui business center, iar port-ul este numele specific a unui business din cadrul acelui complex.
Daca doriti sa trimiteti un colet unui business specific, nu este suficient sa notati doar adresa business center-ului (IP-ul serverului), trebuie sa va asigurati ca mentionati concret si business-ul respectiv (port-ul).
Care este importanta port-ului de SMTP?
Daca se doreste conectarea la un server SMTP este nevoie atat de adresa IP a serverului cat si de port-ul de conectare.
Sunt multe port-uri folosite pentru conectare la serverul SMTP, insa sunt multe situatii in care nu toate port-urile functioneaza corect.
De exemplu, port-ul 25, este portul standard de SMTP folosit pentru trimiterea de email-uri intre servere, dar sunt scenarii in care providerii de internet blocheaza port-ul respectiv sau chiar si providerul de hosting/gazduire.
Astfel daca se incearca conectarea la serverul SMTP folosind port-ul 25 pot aparea diverse probleme de conectare.
Port-urile de SMTP au urmatoarele doua scopuri principale:
Trimitere – trimiterea unui mesaj de tip e-mail catre un server de iesire (outgoing mail server). De exemplu, cand un email este trimis prin intermediul unui client de email (Outlook, ThunderBird, etc), mesajul respectiv trebuie sa fie transmis catre serverul SMTP.
Redirectionare – Procesul de redirectionare a mesajului (e-mail) intre cele doua servere. Asadar, dupa ce un e-mail a fost trimis catre serverul de iesire, serverul SMTP transmite acel mesaj catre serverul de e-mail al destinatarului.
Ce port-uri de SMTP se pot folosi?
Pe serverele noastre (SkaleWeb Hosting) nu se foloseste doar un singur port pentru protocolul SMTP, ci oferim spre utilizare un numar total de 4 porturi de conectare la serverul de trimitere:
La ce este folosit port-ul 25?
Port-ul de SMTP 25 a fost stabilit inca din anul 1982, fiind port-ul standard de trimitere e-mail-uri, dar si cel mai vechi port de trimitere.
Dupa cum mentionam si precedent in articol, recomandat este sa nu utilizati port-ul 25, fiind blocat de multi provideri de internet. Motivul principal pentru care acesta este blocat se datoreaza faptului ca port-ul 25 este cel mai des utilizat in trimiterea de email-uri de tip SPAM de pe dispozitivele compromise (virusate).
La ce este folosit port-ul 26?
Port-ul 26 poate fi folosit ca si alternativa in momentul in care port-ul de trimitere standard 25, este blocat de catre provider-ul de internet.
La ce este folosit port-ul 587?
Port-ul 587 este port-ul default de SMTP folosit in era moderna a internetului. Port-ul 587 suporta TLS, ceea ce inseamna ca email-urile trimise pe acest port sunt securizate.
La ce este folosit port-ul 465?
Port-ul 465 a fost creat initial pentru SMTPS (SMTP over SSL), insa acum poate fi folosit pentru a efectua trimiterea de email-uri securizate (SSL/TLS).
Ce port de SMTP poate fi utilizat?
Dupa cum este bine stiut nu doar clientii de email (Outlook, ThundeBird, etc.) pot fi folositi pentru trimiterea de email-uri, ci si CMS-urile suporta astfel de functii. Spre exemplu daca doriti sa utilizati trimiterea de email-uri folosind functia de trimitere SMTP a CMS-ului WordPress, cel mai recomandat este utilizarea port-ului 587, fiind cele mai des utilizat port de SMTP si in acelasi timp fiind cel care ofera si suport pentru trimiterea de email-uri via TLS (securizat).
Practic toate port-urile prezentate in acest articol pot fi utilizate atat in clientul de email, cat si in CMS-urile (WordPress, Joomla, etc.) avute pe serverele noastre, insa ca recomandare utilizati port-urile foloste pentru conexiunea securizata 465 si 587 in loc de port-urile nesecurizate 25 sau 26.