cPanel ofera posiblitatea de a modifica record-urile DNS folosind functia Zone Editor. DNS (Domain Name System) efectueaza conversia din numele de domeniu (precum exemplu.ro) in adrese IP (precum 192.0.0.).

Folosind Zone Editor este posibil sa modificati record-urile din zona DNS a domeniului. Acesta optiune permite sa creati, modificati si sa stergeti urmatoarele tip-uri de record-uri:

 • A
 • AAAA
 • CAA (Certificate Authority Authorization Record)
 • CNAME (Canonical Name Record)
 • DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting and Confermance)
 • MX (Mail Exchanger)
 • SRV (Service Record)
 • TXT (Text Record)

Dupa ce a fost accesata sectiunea de Zone Editor, urmatorul panou va prezenta domeniile avute in acel cont cPanel, pentru fiecare domeniu se pot efectua diferite actiuni in mod direct. Trebuie doar dat click pe unul din butoane sus mentionate pentru a efectua o modificare:

 • A Record – Adaugarea unui record nou de tip A pentru domeniul respectiv.
 • CNAME Record – Adaugarea unui record nou de tip CNAME pentru domeniul respectiv.
 • MX Record – Adaugarea unui record nou de tip MX pentru domeniul respectiv.
 • DNSSEC Record – Administrare DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) pentru domeniul respectiv.
 • Manage – Adaugarea altor record-uri DNS sau editarea celor existente.

Adaugare Record DNS

Optiunea Manage reprezinta posibilitatea de adaugare a record-urilor noi, astfel pentru a adauga un record nou se va selecta “Add Record”, daca se cunoaste direct ce record se doreste sa fie adaugat atunci in dreapta de ADD RECORD este o sageata in jos, click pe acea sageata si vor aparea record-urile care pot fi adaugate pentru domeniul selectat:

Add “A” record – Acest record mapeaza hostname-ul la o adresa IP. Record-urile “A” permit serverelor DNS sa identifice si sa localizeze website-ul cat si diversele servicii la nivel de web. Utilizarea unui record “A” gresit, poate cauza probleme de accesarea a website-ului a serviciului FTP sau a adreselor de email.

Add “AAAA” record – Acest record mapeaza hostname-ul la o adresa IP – IPv6.

Add “CAA” record – Acest record permite setarea unei autoritati certificata (certificate authority – CA) care va fi responsabila cu emiterea certificatul SSL pentru domeniul dvs.
NOTA: Daca nu exista un record “CAA” setat la nivelul domeniului atunci toate CA-urile pot emite certificate SSL pe domeniul respectiv. Daca exista un conflict la nivelul record-ului de CAA, unde exista deja un astfel de record setat la nivelul domeniului, se poate sterge record-ul deja adaugat si se adauga noul record de la autoritatea certificata(CA) dorita.
De exemplu, pentru Sectigo, record-ul CAA ar trebui sa fie de forma mentionata mai jos, pentru domeniul exemplu.ro:
exemplu.ro 3600 IN CAA 0 Issue "sectigoca.com"

Add “CNAME” Record – Acest record creeaza un alias catre un alt domeniu, verificat de catre serverul DNS. Acest record este util, de exemplu, cand se doreste pointarea a mai multor record-uri de CNAME spre un singur record “A” pentru a simplifica administrarea zonei DNS.

Add “DMARC” Record – Acest record indica ce actiuni sa efectueze serverul de email cand este trimis un email de pe domeniul respectiv. Daca se activeaza record-ul de DMARC atunci sistemul va crea un record de tip TXT pentru configurarea standard DMARC. Pentru detalii suplimentare se poate verifica urmatorul articol – AICI

Add “MX” Record – Record-ul in cauza permite rutarea pentru partea de email, astfel prin acest record se poate seta de pe ce server sa functioneze partea de email.

Add “SRV” Record – Acest record ofera informatii despre serviciile disponibile pe port-uri specifice a serverului respectiv.

Add “TXT” Record – Acest record contine informatii text pentru diversele servicii prezente pe server. De exemplu, un record de tip TXT care specifica informatii despre SPF, DMARC sau DKIM.

Astfel dupa ce a fost adaugat record-ul dorit din lista prezenta de mai sus cu valorile dorite se va actiona asupra butonului de “ADD RECORD”.

Editare Record DNS

Pentru a edita un record din zona DNS, se va accesa Zone Editor – cPanel.

 1. Click pe butonul “Manage” din dreapta domeniului la care se doreste efectuarea de modificari.
 2. Click pe butonul “Edit” din dreapta record-ului pe care doriti sa il modificati.
 3. Se modifica informatiile dorite in campurile de editare.
 4. Click pe butonul “Edit record” pentru a salva modificarile sau click pe butonul “Cancel” pentru a anula.

Stergere Record DNS

Pentru a sterge un record din zona DNS, din Zone Editor – cPanel:

 1. Click pe butonul “Manage” din dreapta domeniului la care se doreste stergerea record-ului.
 2. Click pe butonul “Delete” din dreapta record-ului care se doreste sa fie sters.
 3. Click pe butonul “Continue” pentru a confirma stergerea.