Aveti nevoie sa dezactivati toate pluginurile din WordPress, dar nu puteti accesa interfata de administrator? Va prezentam noi cum dezactivati toate plugin-urile din WordPress fara a fi necesar accesul la panoul de administrare.
In timpul debug-ului initial in WordPress, se va recomanda de cele mai multe ori sa dezactivati toate pluginurile si apoi sa le reactivati unul cate unul. Dar ce se intampla daca nu puteti accesa zona de administrare pentru a dezactiva plugin-urile?
Practic exista doua metode utilizate frecvent pentru a dezactiva pluginurile fara a accesa zona de administrare. Vom prezenta amandoua variante pentru ca ulterior sa puteti alege una, care pare va pare cea mai simpla.
Metoda 1. Dezactivati toate pluginurile WordPress folosind un client de FTP sau File Manager din cPanel
In aceasta metoda va trebui sa utilizati fie un client FTP (Filezilla, winSCP, Cyberduck, etc), fie optiunea manager de fisiere din panoul de control al gazduirii instantei WordPress, in cazul nostru cPanel.
Daca nu ai mai folosit un client FTP pentru asa ceva, atunci e de dorit sa vedeti cum se utilizeaza pentru a redenumii sau seta permisii 0 (fara permisii).
In primul rand, trebuie sa va conectati la site-ul dvs. web folosind client FTP dorit. Odata conectat, trebuie sa navigati sau identificati folderul / wp-content/ unde mai apoi gasiti si folderul plugins.
Efectuati click dreapta pe folderul plugins de unde selectati optiunea de “Rename” si redenumiti folderul cu orice alt nume sau puteti doar completa inainte cu o cifra sau litera aleatorie, de exemplu noua denumire “plugins1“.
Alternativ puteti selecta butonul “File permissions…” iar in dreptul “Numeric value:” sa treceti “000” in loc de “755“.
Prin aceste doua variante puteti fi sigur ca toate pluginurile dvs. sunt dezactivate.
Practic WordPress-ul cauta folderul numit plugins pentru a incarca fisierele necesare pluginurilor siteului. Cand acesta nu se gaseste, fie din cauza ca se numeste diferit fie ca nu are permisii necesare pentru a fi accesat, va dezactiva automat pluginurile in baza de date.
De obicei aceasta metoda este folosita atunci cand sunteti blocat in afara zonei de administrare si daca problema a fost legata de unul sau mai multe pluginuri. Dupa aceste setari ar trebui sa va puteti autentifica in zona de administrator WordPress.
Ulterior daca accesati pagina Plugins din zona de administrare WordPress, atunci veti primi notificari (precum cele de mai jos) pentru toate pluginurile care au fost dezactivate acum.
Acum veti observa ca toate pluginurile dvs. au “disparut” sau mai bine spus nu functioneaza. Nu trebuie sa va faceti griji pentru ca sunt acestea sunt in siguranta si se pot restaura cu usurinta. Pur si simplu reveniti in clientul FTP si accesati acelasi folder /wp-content unde gasiti folderul plugins ce are acum noua denumire sau sa refaceti permisiile corecte si pentru care acum corectati denumirea cu cea initiala (din plugins1 in plugins) sau sa refaceti permisiile “0755” in loc de “0000”.
Tot in cadrul acestei modalitati puteti dezactiva plugin-urile insa direct din contul de cPanel (panoul de admin de la gazduire). Astfel accesati din cPanel optiunea “File Manager” si identificati folderul “plugins” din “public_html/wp-content“. La fel ca si mai sus efectuati click dreapta pe folderul plugins de unde puteti ulterior redenumi folderul in vederea dezactivarii pluginurilor. De asemenea din partea dreapta a ecranului puteti modifica si permisiile folderului de la sectiunea “Permissions“.
In continuare va trebui sa activati pe rand fiecare plugin in parte pana cand site-ul din nou va “pica” ceea ce insemana ca s-a gasit plugin-ul cu problema, care se poate sterge sau apela dezvoltatorul acestuia pentru support.
Metoda 2. Dezactivati toate pluginurile folosind optiunea phpMyAdmin din cPanel
Metoda anterioara este cu siguranta mai usoara in opinia noastra insa cu toate acestea puteti dezactiva toate pluginurile WordPress si folosind optiunea phpMyAdmin.
Important: Inainte de a efectua orice setare, va recomandam sa va asigurati ca realizati o copie de rezerva (backup) complet al bazei de date. Acest aspect ar fi util daca ceva nu functioneaza corect ulterior.
In continuare trebuie sa va conectati la cPanel, care in exemplul nostru este interfata folosita pentru pachetele de gazduire. Aceste panouri pot arata diferit deoarece cPanel nu e singurul de pe piata iar alte firme de gazduire pot folosi, evident altele.
In cazul nostru efectuati click pe pictograma “phpMyAdmin” din sectiunea “DATABASES“.
Intr-o fereastra noua browserului folosit se va deschide managerul de manipulare a bazelor de date phpMyAdmin, de unde va trebui sa selectati baza de date WordPress, daca aceasta nu este deja selectata. Ulterior se vor putea vizualiza tabelele bazei de date a site-ului dvs. WordPress.
Se poate observa ca toate tabelele din baza de date au un prefix precum “wp9u_” inainte de numele oricarui tabel insa tabelele dvs. cel mai probabil vor avea un prefix diferit al bazei de date.
In continuare trebuie sa efectuati click pe tabela wp9u_options, in care se va observa mai multe randuri (campuri) de optiuni diferite. Gasiti campul “active_plugins” si ulterior click pe linkul “Edit” de langa.
Mai departe va recomandam sa copiati tot textul sau sintaxa din campul option_value intr-un fisier text al dvs. deoarece e posibil sa mai aveti nevoie de aceasta(in cazul in care doriti sa reactivati toate plugin-urile). Ulterior trebuie sa notati in acest camp doar a:0:{} si sa faceti click pe butonul Go pentru a salva modificarile.
Practic aceasta a fost tot iar acum ati dezactivat cu succes toate pluginurile de WordPress a site-ului dvs. folosind phpMyAdmin. Daca a existat un plugin care va impiedica sa accesati zona de admin WordPress, atunci ar trebui sa puteti ulterior sa efectuati autentificare. La fel cum am specificat mai sus daca se doreste reactivarea acestor plugin-uri in urma modificariilor dvs. este de ajuns sa copiati sintaxa eliminata anterior insa salvata in fisierul dvs text si sa salvati din nou modificariile de la butonul Go.
Speram ca la finalui acestui articol v-am ajutat sa dezactivati toate pluginurile din WordPress a site-ului dvs. si ulterior ati reusit sa efectuati debug in site.
Va invitam sa consultati pagina noastra de blog – AICI pentru alte articole si tutoriale cu privire la CMS-ul WordPress.
Pentru tutoriale cu privire la hosting si domenii – SkaleWeb Hosting va pune la dispozitie o gama variata de tutoriale pentru cPanel, email, domenii, etc.