In articolul ce urmeaza dorim sa va prezentam cum modificam versiunea de PHP din cPanel cu usurinta.

Ce este cPanel?

cPanel este un panou de administrare, ce ajuta utilizatori sa isi gestioneze cu usurinta serviciul de gazduire. Functioneaza similar cu sistemul de operare folosit pe un destop, unde se pot identifica o varietate de programe care ajuta la indeplinirea unor sarcini specifice.

Fara cPanel, administrarea serviciului de gazduire ar fi o operatiune foarte tehnica. Folosind un dashbord precum este cPanel, operatiunile tehnice complexe pot fi efectuate cu doar cateva click-uri.

Acest software permite utilizatorilor incepatori sa iti administreze singuri serviciul de gazduire (creare email-uri, urcare de continut, crearea de baze de date, modificari in zona DNS, etc.).

Multe companii de gazduire web folosesc cPanel (inclusiv SkaleWeb Hosting).

Ce este PHP?

PHP este un limbaj de programare open-source ce ruleaza pe un server web. Este unul dintre cele mai populare limbaje de programare in web development; de exemplu: toate site-urile construite cu WordPress folosesc PHP.

PHP-ul este un script de tip server-side, ceea ce inseamna ca acesta este executat direct pe web server, fata de HTLM, care este executat la nivelul browser-ului. Combinand PHP cu HTML, se pot crea website-uri dinamice, de exemplu: site-urile construite folosind CMS-urile – WordPress, Joomla si Drupal.

Care sunt beneficiile actualizarii versiunii de PHP?

Imbunatatirea securitatii – Securitatea reprezinta cel mai bun motiv pentru a actualiza versiunea de PHP. Versiuniile mai noi de PHP sunt mai bune in contracararea atacurilor efectuate de hackeri.

Website-uri mai rapide – Versiunile mai noi de PHP ruleaza mai rapid. In medie, website-urile care folosesc versiunea de PHP 7.3 ruleaza mai rapid fata de site-urile care folosesc PHP 7.2 cu un aproximativ 9%.

Functii noi si imbunatatiri – O versiune mai noua include caracteristici noi si imbunatatiri cu privire la modul de operationalizare a continutul/etc.

Cum modificam versiunea de PHP din cPanel?

Pentru utilizatori cPanel exista doua variante de a modifica versiunea de PHP direct din cPanel. Folosind MultiPHP Manager sau Select PHP Version.

SkaleWeb Hosting foloseste la nivelul serverelor OS-ul CloudLinux, astfel o sa explicam modificarea versiunii de PHP folosind optiunea – Select PHP Version.

Primul pas este logarea in panoul cPanel. In cele mai multe situatii logare se poate efectua folosind – domeniulmeu.ro/cpanel (unde se va inlocui domeniulmeu.ro cu domeniul detinut).

Dupa ce a fost efectuata logarea in cPanel se identifica sectiunea – SOFTWARE, iar aici se va accesa optiunea – Select PHP Version.

In panoul de PHP Selector, se identifica – Current PHP Version, acesta fiind locatia in care este mentionata versiunea de PHP curenta.
La nivelul serverelor SkaleWeb varianta standard de PHP este declarata prin variabila native.

Pentru a selecta o alta versiune de PHP se face click pe versiunea actuala si astfel se vor afisa versiuniile disponibile la nivelul serverului web (PHP 5.3, PHP 5.4, PHP 5.5, PHP 5.6, PHP 7.0, PHP 7.1, PHP 7.2, PHP 7.3, PHP 7.4 – fiind variantele disponibile pe serverele noastre la momentul in care a fost scris articolul).

Dupa ce a fost selectata versiunea de PHP dorita se pot identifica modulele de PHP disponibile. Modulelele de PHP bifate sunt cele activate default. Pentru a modifica versiunea de PHP se va actiona cu click pe butonul “Set as current“.

Dupa ce a fost selectata versiunea de PHP se pot activa sau dezactiva module de PHP tot din sectiunea respectiva. Dupa bifarea/debifarea unui modul de PHP acestea se va activa in mod automat.
De exemplu, dorim sa activam modulul pdo_dblib, dupa ce a fost bifat se va returna mesajul – Success Module pdo_dblib saved. La fel si in cazul in care se dezactiveaza un modul.

Daca doriti sa resetati modulele de PHP la varianta initiala atunci se va actiona asupra butonului – Reset to default.

Concluzie

Actualizarea versiunii de PHP folosita la nivelul site-ului este importanta pentru securitatea website-ului.
In plus cu cat versiunea de PHP este mai recenta, cu atat site-ul avut poate incarca informatiile mai repede.

NOTA: Inainte de a modifica versiunea de PHP trebuie sa va asigurati ca soft-urile folosite in constuirea site-ului (CMS, plugin-uri, theme, etc.) suporta o versiune mai noua de PHP

Speram ca acest articol va ajutat sa intelegeti cum modificam versiunea de PHP din cPanel folosind Select PHP Version.

Va invitam sa consultati pagina noastra de blog – AICI pentru alte articole si tutoriale cu privire la CMS-ul WordPress.

Pentru tutoriale de hosting si domenii SkaleWeb Hosting va pune la dispozitie o gama variata de tutoriale pentru cPanel, email, domenii, etc.