E arhicunoscut faptul ca cPanel-ul este un sistem de management a contului de gazduire (hosting) fiind probabil cel mai complex la ora actuala, extrem de customizabil si cu foarte multe functii si optiuni.

Pentru utilizatorii incepatori sau cei cu foarte putina experienta, orice informatii cu privire la functionarea sau optiunile disponibile din cPanel sunt pretioase si binevenite, astfel pentru a descoperi la ce folosesc toate optiunile din cPanel am creeat acest set de articole (pentru fiecare sectiune in parte), care pot fi considerate un “dictionar” de cPanel.

Incepem cu prezentarea celor mai importante si utilizate optiuni de la sectiunea FILES:

 

1. Probabil cea mai folosita optiunea dintre toate cele de cPanel, este File Manager. Prin aceasta optiune, se poate accesa radacina site-ului dvs. si de asemenea are functionalitate de manage de fisiere de la upload, download sau stergere pana la editare si setare de permisii pe fisiere.

De fapt dupa cum se observa din imaginea de mai sus, sunt listate intr-o structura arborescenta toate folderele (directoarele) si fisierele de care are nevoie orice cont-ul de cPanel sa functioneze corect, inclusiv radacina site-ului (public_html).

 

2. Optiunea Images, poate fi folosita pentru a manageri imaginile salvate in cont printre care sa se transforme in imagini thumbnail, scala sau converti in alte formate.

 

3. Directory Privacy este o optiune extrem de utila cand se doreste securizarea unui anumit sau anumitor foldere din site. Astfel la accesarea foldeului, vizitatorului ii se solicita un utilizator si o parola pentru a afisa continutul directorului.

 

4. Optiunea Disk Usage este foarte utila in cazul in care doriti sa aflati cu exactitate cat spatiu (MB) ocupa contul dvs pe server si cat mai este disponibil pentru a evita situatii in care gazduirea (site-ul sau mailurile) se blocheaza datorita atingerii quotei (limite) maxime.

 

5. FTP Accounts e folosit pentru a creea sau sterge utilizatori de FTP (File Transfer Protocol) care au acces in radacina sau in anumite parti ale site-ului (blog) sau in alte foldere, pentru a sterge sau urca fisiere (continut).

 

6. FTP Connections e folosit de utilizatori putin mai avansati pentru a identifica si eventual inchide conexiuni FTP ale anumitor utilizatori.

 

7. Optiunile Backup si Backup Wizard sunt ambele folosite a genera si salva arhive sau copii de rezerva ale contului dvs. Aceste arhive pot fi complete (fullbackup) sau partiale adica doar pentru radacina site-ului sau pentru o baza de date.

 

Restul optiunilor neamintite (Web Disk, Git™ Version Control si File and Directory Restoration) nu sunt foarte uzuale si cel mai probabil nici dvs. nu le veti utiliza poate pentru ca exista alte optiuni de cPanel prin care se pot indeplini aceleasi sarcini. De asemenea numarul optiunilor din cadrul sectiunii FILES de cPanel, poate sa difere de la o firma de hosting la alta sau de la o versiune la alta de cPanel instalata si folosita pe server.