In ultimele doua articole am oferit explicatii pentru optiunile de la sectiunea FILES si DATABASES, ajungand acum si la sectiunea DOMAINS. Aceste optiuni sunt extrem de importante pentru functionarea corecta a unui site.
Asa cum un utilizator care se afla la inceput de business poate avea un site simplu sau un magazin online fara multe produse si extensii, alti utilizatori pot detine site-uri complexe, cu multe extensii si produse construite pe parcursul mai multor ani, cel mai probabil cu investitii considerabile. Deoarece e des intalnit ca anumite parti din site cum ar fi de exemplu o platforma de logare pentru angajati sa fie redirectata (gazduita sau externalizata) pe alte servere (ex: dedicate anumitor limbaje de programare) decat cel pe care este efectiv site-ul principal astfel pentru acest artificiu tehnic va fi nevoie de o redirectare.
Fie ca e vorba de redirectarea unor subdomenii sau chiar a partii de mail (adreselor de mail cu numele domeniului) toate acestea se pot efectua din optiunile prezente in sectiunea DOMAINS.

1. Incepem cu optiunea Site Publisher, care este foarte probabil sa nu fie gasita la alte companii de gazduire (sau la foarte putine) si ofera utilizatorilor posibilitatea de a afisa pe domeniul un site simplu (single page) cu cateva elemente customizabile, cum ar fi un counter care anunta timpul ramas pana la lansarea site-ului sau link-uri catre profile pe retele de socializare cum ar fi cele de Facebook, Instagram, LinkedIn, etc.

2. Optiunea Domains afiseaza utilizatorilor toate domeniile din contul de gazduire, fie ca sunt domeniile principale sau addon ori parcate. De asemenea se mai indica si informatii despre aceste domenii cum ar fi radacina (document root), daca au setate redirectari si spre ce anume sau daca domeniile sunt setate automat sa duca automat catre protocorul securizat (HTTPS).

3. De la Addon Domains se pot adauga domenii, diferite de domeniul principal care la randul lor pot avea continut diferit de continutul site-ului principal, adica pot fi site-uri total diferite.

4. Optiunea Subdomains ofera utilizatorilor posibilitatea de a creea subdomenii pentru domeniile deja adugate ca si addon sau pentru domeniul principal. O confuzie foarte des intalnita este intre domenii addon si subdomenii. Foarte multe persoane considera domeniile addon ca fiind subdomenii, dar in realitate subdomeniile fac “parte dintr-un domeniu mai mare”. Pentru a exemplifica mai bine, urmatoarele doua, test.skaleweb.ro si shop.skaleweb.ro sunt subdomenii ale domeniului skaleweb.ro. Chiar si pentru domeniile addon se pot creea subdomenii tot de la optiunea Subdomains.

5. De la optiunea Aliases se pot adauga domenii “parcate” care au scopul de a afisa continutul domeniului principal. Astfel setarea ca si alias sau parcat poate fi considerata o redirectare a domeniului catre cel principal dar nu numai, la fel poate fi efectuata redirectarea catre alt domeniul sau site.

6. Redirects (asa cum ii spune si denumirea) este optiunea din care se pot efectua anumite redirectari domeniilor (pentru partea cu si/sau fara www) din contul de cPanel. Desi acestea se pot efectua si din optiunile prezentate anterior (Addon Domains, Subdomains sau Aliases), optiunea Redirects este special dedicata redirectarilor ce se pot dori efectuate.

7. Ultima optiune si probabil cea mai importanta si des folosita este Zone Editor. Din aceasta optiunea se pot verifica, creea si/sau edita inregistrari noi pentru toate domeniile si subdomeniile existente in contul respectiv de cPanel. Aceasta insemna ca se pot efectua orice setari de redirectare atat pentru partea de site cat si pentru partea de mail a unui domeniu, din nou, ce e prezent in contul de cPanel respectiv si are nameserverele noastre adica are zona DNS pe serverele noastre.
