In urmatorul articol vom discuta despre functiille disponibile sub optiunea EMAIL si care sunt printre cele mai importante din contul cPanel. Foarte putine persoane sau titulari de site-uri nu folosesc in ziua de azi, macar o adresa de email, fie ca e vorba de o adresa pusa la dispozitie de un provider gratuit de email (google, yahoo, hotmail, etc.) sau ca e vorba de adrese de mail personalizate (cu numele domeniului detinut de dvs.).

In continuare vom prezenta si aprofunda toate optiunile prezente in tab-ul Email oferit de contul de cPanel SkaleWeb, adica pentru adresele de email personalizate cu un nume de domeniu detinute de dvs. Mai mult ca sigur de unele functii sau optiuni nici nu ati auzit sau stiut ori nu se cunosteau functionalitatiile.

Pentru inceput efectuati logarea in cPanel, accesand domeniu/cpanel:


Derulati si identificati tabul EMAIL in care sunt prezente toate optiunile aferente acestuia:


  • 1. Prima optiune si probabil cea mai importanta este Email Accounts, de unde se pot identifica adresele deja create, modifica sau chiar creea conturi noi de mail (de la butonul din partea dreapta a imaginii “+CREATE“).

In dreptul fiecarei casute de mail deja create sunt trei optiuni care merita explicate. CHECK EMAIL este prima functie, care deschide in browser un o fereastra catre webmail. De la MANAGE se poate modifica parola aferenta casutei de mail sau quota (marimea) ei. Ultima optiune este CONNECT DEVICES de unde se pot obtine detaliile de configurare recomandate de cPanel pentru setarea in clientii de mail (outlook, thunderbird, etc.).

  • 2. De la Forwarders se pot creea, edita si/sau sterge redirectari pentru adresele de mail existente in cont sau chiar pentru intregul domeniu. Pe scurt acestea functioneaza in felul urmator: daca un mail este primit de catre o adresa de pe serverul nostru care are forward catre o alta adresa de mail, de pe serverul nostru respectivul mail e trimis si catre adresa respectiva. De asemenea se pot crea redirectari si pentru domeniile addon sau adresele de mail care apartin domeniilor addon.

  • 3. Email Routing este o optiunea destul de rar folosita si e destinata setariilor prin care un utilizator decide ca pentru domeniul respectiv partea de mail (MX-ul) sa functioneze de pe alt server (remote – cum ar fi Google) sau local. Setarea prestabilita (default) este “Local Mail Exchanger” iar aceste setari nu trebuiesc modiificate decat daca aveti cunostiinte avansate sau stiti exact ce doriti sa faceti.

  • 4. Autoresponders ofera posibilitatea de a crea raspunsuri automate, la diverse intervale de timp pentru o anumita perioada, de exemplu cat timp sunteti in concediu de odihna.

  • 5. Default Address este inca o optiunea foarte rar folosita, din care se poate seta ce sa se intample sau cum sa fie tratate mailurile de eroare care sunt trimise catre adresa de mail default (creata de cPanel si nu e folosita de ultilizatori) sau mailuri de spam care se trimit catre adresa de mail care nu exista dar au domeniul dvs.

  • 6. Optiunea Track Delivery este extrem de puternica si vizeaza trimiterea si primirea de mailuri. Mai exact afisarea de detalii, erori sau de probleme ce pot aparea in tranzactiile de trimitere sau primire a mailurilor dinspre si inspre domeniul dvs. Cu ajutorul acestei functii puteti alcatuii rapoarte detaliate sau depista probleme ale conturilor personale de mail (in cazul in care astea sunt compromise). Mai multe detalii cu privire la aceasta functie gasiti un urmatorul articol unde sunt explicate in detaliu toate functionalitatile.

  • 7. Global Email Filters si Email Filters. Dupa cum reiese si din denumirea celor doua optiuni, acestea ofera posibilitatea utilizatorului sa creeze si sa controleze filtre anti-spam atat globale (pentru un intreg domeniu) cat si granulat, pentru ficare adresa de mail in parte.

  • 8. Inca o optiune foarte putin folosita este Email Deliverability. Din aceasta se pot identifica daca exista anumite probleme cu inregistrariile SPF sau DKIM ale domeniului sau domeniilor din cPanel. Aceste inregistrari sunt de fapt protectii suplimentare anti-spam.

  • 9. Address Importer este de asemenea o optiunea foarte rar folosita prin care se pot importa adrese de mail sau redirectari ale adreselor de mail (forward-uri) dintr-un fisier CSV.

  • 10. Urmatoarea optiunea este Spam Filters, care este destul de rar folosita insa extrem de importanta si puternica. Din aceasta interfata se pot seta reguli pentru care anumite mailuri pe care le primiti, sunt sau nu considerate spam. De asemenea se pot whitelista adrese de mail externe sau chiar domenii de la care sa primiti mailuri fara a fi blocate. Pe langa whitelistare, optiunea poate si blacklista adrese de mail sau domenii. Mai multe detalii cu privire la aceasta optiunea gasiti in urmatorul link.

  • 11. Optiunea Archive ofera utilizatoriilor posibilitatea de a arhiva mailurile care le trimit sau care le primesc pentru toate adresele de mail sau doar pentru anumite adrese. Chiar daca arhivarea mailurilor este o asigurare ca nu se pierd mailuri, aceasta functie trebuie folosita cu mare grija pentru ca poate duce la o situatie de overquota (depasirea spatiului alocat) si implicit alte probleme de neprimire a mailurilor. Pentru si mai multe detalii, va rugam sa consultati urmatorul articol.

  • 12. Encryption este o optiune din nou foarte rar folosita insa foarte puternica. Aceasta poate encripta, pe baza unei chei publice, mailurile trimise de dvs. care ulterior pot si decriptate doar pe baza unei chei private destinate receptorului. Din aceste motive e posibil ca unele persoane sa nu poata descifra mailurile dvs. sau pot efectua comunicare greu de realizat (pana receptorul intelege pe deplin functionalitatea de encriptare).

  • 13. Din Configure Greylisting se poate activa/dezactiva o protectie sumplimetara anti-spam.

  • 14. Calendars and Contacts este o optiune complexa care e recomandata pentru utilizatori avansati care urmaresc sa sincronizeze calendarul si contactele personale in diferite aplicatii. De asemenea este recomandat verificarea documentatiei celor de la cPanel daca se alege folosirea si configurarea acestei functionalitati.

  • 15. Ultima optiunea de care vom discuta este Email Disk Usage insa destul de recent introdusa in cPanel si prin care se pot sterge mailuri (eliberand spatiu) dupa mai multe criterii, cum ar fi marimea lor adica mailuri care depasesc 10 MB sau dupa vechimea lor (mai vechi de 1 an).