O intrebare foarte des intalnita se refera la ce este mai bine pentru SEO: setarea in categorii sau de etichete?

S-ar putea sa nu stiti sigur ce sunt categoriile si etichetele de WordPress de fapt si ce anume mai exact le difera. Cunoscand aceste detalii va poate ajuta sa le si folositi corect.

In acest articol vom explica diferentele dintre categorii si etichete pentru organizarea continutului dvs. si modul in care acestea pot avea impact in clasamentul SEO.

Care sunt diferentele dintre categorii si etichete (tags)?

Categoriile sunt destinate gruparii la scara larga a postarilor dvs. Ganditi-va la acestea ca la subiecte generale sau la cuprinsul site-ului dvs. WordPress. Categoriile sunt ierarhice ceea ce inseamna ca puteti crea si sub-categorii.

Etichetele pe de alta parte, sunt menite sa descrie detalii specifice despre postarile dvs. Considerati acestea ca si cuvinte index ale site-ului dvs. Acestea va permit micro-categorizarea continutului iar etichetele nu sunt ierarhice.

De exemplu, aceasta postare pe care tocmai o cititi este in categoria “Hosting WordPress”. Puteti vedea toate postarile din aceasta categorie accesand Blog-ul nostru >> Hosting WordPress (sub Categorii).

De asemenea daca verificati, aceasta postare are ca etichete urmatoarele: categorii, categorii si etichete, seo, wordpress, wordpress hosting, tags, categories.

Aceste etichete sunt afisate la finalul articolelor noastre si ajuta utilizatorii sa gaseasca acest articol prin cautarile de pe blogul nostru.

Una dintre cele mai mari diferente intre etichete si categorii este ca toate postarile din WordPress trebuie să fie inregistrate intr-o categorie, dar nu trebuie sa detina si etichete.

Daca nu alocati postarii dvs. o categorie, WordPress o va atribui automat categoriei implicite. Aceasta se numeste “Uncategorized”, dar se poate redenumi categoria in ceva de genul “Altele” sau “Diverse”.

Nota: In mod normal, doar postarile de pe blog au categorii si etichete in WordPress. Cu toate acestea, puteti adauga categorii si etichete paginilor dvs. WordPress folosind insa un plugin.

Cum puteti adauga categorii si etichete in WordPress?

Puteti adauga categorii si etichete in WordPress atunci cand creati sau editati o postare. Se pot gasi pe partea dreapta a editorului, in tabul “Document”.

Puteti accesa de asemenea, Articole (sau Posts) >> Categorii (sau Categories) sau Articole >> Etichete (Tags) pentru a adauga noi categorii si etichete, sterge sau edita.

Cate categorii WordPress trebuie sa aveti?

Nu exista un numar fix de categorii pe care ar trebui sa le creati. In cele mai multe cazuri se vor crea undeva intre 5 si 10 pentru a clasifica corect postarile si pentru a face site-ul dvs. usor de navigat.

Categoriile sunt destinate sa cuprinda un grup mare de postari si puteti utiliza sub-categorii si etichete pentru a imparti postarile in grupuri mai mici.

Daca creati un blog nou, atunci nu va faceti griji sa aveti de la inceput o lista perfecta de categorii. Alegeti sa creati intre 3 si 5 categorii cuprinzatoare iar restul le adaugati in timp.

Trebuie neaparat sa folosesc sub-categorii?

Nu trebuie neaparat sa folositi sub-categorii si am observat ca nici multe bloguri mari nu folosesc. Cu toate acestea, subcategoriile sunt utile daca aveti o categorie mai mare (generica) cu o multime de postari si care ar putea fi grupate in sectiuni mai mici.

De exemplu, este posibil sa aveti o categorie “Retete” si care contine un numar tot mai mare de retete fara gluten.

Puteti introduce aceste postari in propria lor subcategorie, astfel incat este mai usor pentru utilizatori sa le gaseasca. Creati o noua categorie copil pentru categoria “Retete” numita de exemplu “Fara gluten” si sa mutati aceste postari in acea categorie.

Utilizarea categoriilor in adresele URL ale postariilor dvs.

Unele site-uri folosesc numele de categorie in legaturi permanente (URL-urile postarilor), pe care le puteti configura din Setari >> Legaturi permanente.

Daca acesta este cazul pe site-ul dvs., postarea va avea initial o adresa URL de acest fel:

…/retete/clatite-fara-gluten/

Dupa mutarea postarii intr-o categorie copil, va avea o adresa URL noua:

… /retete/fara-gluten/clatite-fara-gluten/

In mod normal, WordPress va incerca sa redirectioneze vechea adresa URL catre adresa noua. Va trebui sa verificati daca link-urile dvs. inca functioneaza, iar daca este necesar, puteti crea o redirectionare 301 de la URL-ul vechi catre cel nou.

O alta optiune este pastrarea postarii in categoria principala, precum si atribuirea acesteia in categoria copil, dar acest lucru poate avea si dezavantaje. Recomandam intotdeauna utilizatorilor sa foloseasca o structura URL mai scurta si care eventual contine doar numele postarii.

Acest lucru va oferi flexibilitate maxima pentru a reorganiza continutul fara sa va faceti griji cu privire la configurarea redirectarilor.

Toate noile site-uri web folosesc o structura URL moderna, insa exista unele site-uri cu vechime deci care au o structura URL veche, iar schimbarea acesteia nu este recomandata pentru SEO, motiv pentru care va ramane asa.

Pot aloca o postare mai multor categorii?

WordPress va permite sa setati o postare in mai multe categorii. Aceasta pot fi mai multe categorii principale (sau parinte) sau o categorie parinte plus o subcategorie sau mai multe subcategorii.

Daca postarea mai multe categorii nu va ajuta la SEO si ar trebui sa atribuiti postarea in mai multe categorii doar daca este obligatoriu si daca asa face sens pentru cititorii dvs.

Este posibil ca publicarea postarii dvs. in mai multe categorii sa provoace chiar probleme SEO datorita continutului duplicat.

Daca totusi utilizati mai multe categorii, atunci incercati sa evitati sa puneti o postarea in doua sau mai multe categorii principale. Fiecare postare ar trebui sa se incadreze intr-o categorie principala.

Exista o limita de cate etichete poate avea o postare?

WordPress in sine nu are nicio limita la numarul de etichete pe care le puteti seta pentru fiecare postare. Puteti atribui 1.000 sau chiar mai multe, etichete unei postari dar cu toate acestea nu recomandam acest lucru.

Scopul etichetelor este de a ajuta la relationarea postarilor. Puteti sa le considerati ca o sectiune index intr-o carte astfel fiecare eticheta ar putea fi un cuvant cheie din index.

Etichetele sunt utile pentru vizitatorii care cauta site-ul dvs. Unele plugin-uri care afiseaza postari inrudite, folosesc etichete pentru a le ajuta sa descopere care subiecte a postarilor sunt inrudite.

Va recomandam sa nu depasiti 10 etichete pe postare.

Categorii sau etichete: Ce este cel mai bine pentru SEO?

Exista avantaje SEO pentru WordPress in a utiliza categorii ori etichete sau viceversa? Raspunsul scurt este nu.

Atat categoriile cat si etichetele au scopuri diferite. Dupa cum specificam anterior, este absolut necesar sa utilizati categoriile, dar nu trebuie neaparat sa folositi etichete daca nu doriti. Cu toate acestea, va recomandam sa folositi ambele in mod adecvat pentru a ajuta cititorii sa navigheze pe site-ul dvs.

Toate motoarele de cautare doresc sa afiseze utilizatorilor continutul care le-ar fi cel mai util. Acest lucru inseamna ca, prin organizarea continutului dvs. pentru o mai buna utilizare, va ajuta de asemenea sa obtineti un clasare SEO mai buna.

Speram ca acest articol v-a ajutat sa intelegeti diferentele dintre categorii si etichete dar si cele mai bune practici SEO ce s-ar dori folosi pentru sortarea continutului dvs.

Va invitam sa consultati pagina noastra de blog – AICI pentru alte articole si tutoriale cu privire la CMS-ul WordPress.

Pentru tutoriale cu privire la hosting si domenii – SkaleWeb Hosting va pune la dispozitie o gama variata de tutoriale pentru cPanel, email, domenii, etc.