Ce va fi nou in WordPress 5.5!

WordPress 5.5 beta este finalizat si e programat sa fie lansat pe data de 11 august 2020. Aceasta va fi a doua mare lansare WordPress a anului si vine la pachet cu multe functii noi dar si imbunatatiri.

Am urmarit si testat prima versiune beta pentru a incerca noile functii promovate astfel in acest articol, va vom prezenta ce este nou in WordPress 5.5 .

WordPress 5.5 beta este finalizat si e programat sa fie lansat pe data de 11 august 2020

Acesta este inca in curs de dezvoltare, ceea ce inseamna ca functiile se pot schimba in continuare sau s-ar putea sa nu ajunga sa fie incluse in varianta finala.

Acestea fiind zise, sa aruncam o privire la ce se modifica efectiv in WordPress 5.5.

Caracteristici noi si imbunatatiri in editorul de blocuri

La sfarsitul anului 2018, WordPress a introdus o noua experienta in materie de pubicare a articolelor o data cu lansarea WordPress 5.0. Această noua interfata de publicare se numeste editor de bloc (block editor – aka Gutenberg).

De atunci, fiecare versiune noua de WordPress aduce multe actualizari editorului. WordPress 5.5 va veni de asemenea cu multe astfel de imbunatatiri si caracteristici noi care vor eleva experienta de scriere in mai multe randuri.

Urmatoarele sunt doar cateva dintre imbunatatirile pe care poate veti dori sa le incercati.


Imbunatatiri UI in editorul de blocuri

WordPress 5.5 va veni cu imbunatatiri UI majore la editorul de blocuri, unde se vor observa contururile din jurul barelor si butoanelor cu instrumente, pictograme noi si iluminare focusata pe masura ce va deplasati pe alte blocuri in timp ce si scrieti.

Butonul (+) pentru adaugarea unui bloc nou s-a schimbat astfel acum este mai vizibil ceea ce face sa se identifice mai mult ca buton.


Noul bloc director (Block Directory)

WordPress 5.5 va “readuce la viata” directorul de blocuri. Acesta sunt doar niste pluginuri WordPress care adauga alte noi blocuri in editorul de blocuri unde exista deja zeci de blocuri disponibile.

Directorul de blocuri este de asemenea incorporat in cautarea de la “Add New block“. Puteti cauta pur si simplu o caracteristica si daca nu exista un bloc care sa se potriveasca la cautarea dvs., atunci va afisa automat rezultatele potrivite din directorul blocului.

Acesta include si blocuri individuale dar nu include plugin-uri pentru biblioteca de blocuri care se livreaza cu mai multe blocuri utile pe care le puteti instala.


Modele de blocuri care apar in WordPress 5.5

Incepand cu WordPress 5.5 va introduce tipare de blocuri care sunt de fapt blocuri gata de utilizare, cu setari utilizate frecvent, pentru a va ajuta sa le adaugati cat mai rapid in vederea generarii de machete.

In prezent exista o serie de mai multe modele disponibile deja. Numarul aceastora va creste pe masura ce plugin-urile, themele de WordPress si nucleul continua sa inregistreze tot mai multe astfel de modele.


Navigarea si miscarea in bloc simplificata

WordPress 5.5 va facilita de asemenea, mutarea blocurilor in interiorul editorului de continut. Puteti pur si simplu sa faceti click pe manerul blocului si sa il trageti in sus sau in jos.

O alta imbunatatire, este capacitatea de a selecta blocul parinte, precum blocuri de grup sau de coloane.


Editare de imagini inline

WordPress 5.5 va permite sa efectuati unele editari de baza in imagini, precum decuparea, redimensionarea, rotirea sau scalarea. Cu toate acestea pentru a efectua acest lucru trebuie sa deschideti imaginea in “Media library“. Astfel va permite sa editati imaginile fara a parasi editorul de blocuri. Vei putea scala, decupa, roti sau redimensiona o imagine pe loc.


Actualizari automate pentru plugin-uri si themele de WordPress

WordPress vine oricum cu un sistem puternic de gestionare a actualizarilor. Va permite de asemenea, activarea actualizarilor automate pentru pluginuri si themele de WordPress, din configurarile de WordPress sau folosind un plugin.

WordPress 5.5 va permite sa activati actualizari automate pentru plugin-uri si theme prin intermediul interfetei de admin. Veți putea accesa tabul pentru plugin-uri si efectuati click pe “Enable auto-updates” de langa plugin-urile pe care doriti sa le actualizati automat. In mod similar, puteti activa actualizarile automate si pentru theme. Pur si simplu faceti click pe o thema din tabul Appearance >> Themes si click pe “Enable auto-updates“.


Noi Sitemap-uri WordPress XML

Un sitemap XML este un fisier care listeaza intregul continut al site-ului dvs. web intr-un format XML. Acest lucru ajuta motoarele de cautare precum Google sa va descopere si sa indexeze continutul cu usurinta.

Acesta joaca un rol foarte important in implementarea de SEO pentru WordPress. Toate plugin-urile de WordPress SEO de top sunt dotate cu o functie de sitemap XML incorporata, iar WordPress 5.5 vine cu o astfel de functie de sitemap incorporata si activata implicit care va crea un nou fisier index sitemap numit wp-sitemap.xml, care va contine legaturi catre toate celelalte fisiere sitemap pe care le va genera.

Functia de sitemap va suporta toate tipurile de postari, taxonomii (categorii, etichete si taxonomii personalizate) si arhivele autorului. Cu toate acestea, va oferi in continuare doar functionalitatea necesara de baza pentru protocolul sitemap XML.

Daca utilizati deja un plugin de SEO WordPress care vine cu propriile sale sitemap-uri XML, nu trebuie sa mai faceti nimic. Cele mai folosite doua plugin-uri SEO, All in One SEO Pack si Yoast SEO, au decis sa continue furnizarea propriilor lor sitemap-uri, deoarece ofera functii de personalizare avansate care ajuta sa obtineti un clasament si mai bun.


Incarcarea imaginilor de tipul Lazy Load, implicit in noua versiune de WordPress

Imaginile dureaza mai mult pana sunt descarcate decat textul simplu si acest aspect poate creste timpul de incarcare a unei pagini. Optimizarea imaginilor web va poate ajuta fara indoiala, sa cresteti viteza si performanta site-ului dvs. WordPress.

Una dintre cele mai utilizate tehnici este Lazy Load a imaginilor. Aceasta tehnica descarca doar imaginile vizibile pe ecranul browserului utilizatorului, iar restul imaginilor sunt descarcate pe masura ce utilizatorul ajunge doar la continutul respectiv.

WordPress 5.5 aduce ca optiune implicita, pentru toate site-urile, adaugand atributul “loading” la tag-ul img. Acest atribut este acceptat de toate browserele web moderne (cu exceptia Safari).

Acesta este un salt important la capitolul performanta, nu doar pentru site-ul dvs. WordPress, dar pentru tot continutul de pe internet. WordPress fiind cel mai popular CMS web folosit la nivel mondial.
Este utilizat de peste 35% din toate site-urile de pe internet.

Imaginile care se vor incarca prin Lazy loading, va ajuta sa economisiti latime de banda. In acelasi timp va si imbunatati performanta serverelor de gazduire WordPress. De asemenea va ajuta ca site-urile sa se incarce mai rapid, ceea ce este un lucru bun.


Actualizarea themelor si a plugin-urilor prin arhive .zip

Uneori actualizarile theme-lor WordPress sau a plugin-urilor nu functioneaza asa cum este de asteaptat, caz in care trebuie sa actualizati manual thema sau plugin-ul respectiv.
In prezent puteti efectua acest lucru doar folosind un client FTP, dar noul WordPress 5.5 va va permite sa faceti actualizarea din adminul WordPress, de la Plugins >> Add New si click pe butonul Upload.

In continuare se va incarca fisierul zip pentru actualizarea plugin-ului. WordPress va detecta automat ca plugin-ul sau thema este deja instalata si va oferi o optiune noua de a inlocui versiunea curenta cu versiunea incarcata “Replace current with uploaded“.

In mod similar, puteti instala si actualiza si themele WordPress. Pur si simplu accesati tab-ul Appearance >> Themes si faceti click pe butonul “Add New“. Dupa aceea efectuati click pe butonul Upload Theme pentru a incarca arhiva dvs.

Astfel WordPress va detecta ca aveti deja aceasta thema deja instalata si va oferi si aici optiunea “Replace current with uploaded“.


Modificari “Under the hood” in WordPress 5.5

WordPress 5.5 aduce, o multime de modificari pentru dezvoltatori, sa le utilizeze in propriile theme, plugin-uri sau proiecte.

Va veni cu mai multe biblioteci externe actualizate, precum phpMailer, SimplePie, Twemoji si multe altele (detalii aici).

Developerii pot controla optiunile de actualizare automata prin dezactivarea/activarea selectiva a acestora pentru anumite plugin-uri sau theme (detalii aici).

Dashicons va fi actualizat si va include 65 de icoanite noi (detalii aici).

WordPress 5.5 va veni cu o abilitate de a scana mai eficient eventualele problemele de compatibilitate PHP (detalii aici).

Pentru alte tutoriale cu privire la WordPress se poate verifica AICI

Incheiem acest articol cu speranta ca v-a ajutat sa va faceti o idee cat mai completa despre ce se va imbunatatii sau va aduce versiunea WordPress 5.5.