WordPress ofera posibilitatea de a crea meniuri de tipul drag and drop care poate fi utilizata pentru a crea meniuri header, submeniuri de tip drop-down si multe altele.
In acest ghid o sa prezentam pas cu pas cum cum cream meniuri in WordPress.

Ce este un meniu de navigare? (menu)

Meniul de navigare reprezinta o lista de link-uri care indica zone importante ale unui website. Acestea sunt de obicei prezente ca o bara orizontala in partea de sus a fiecarei pagini de pe un site sau doar pe pagina principala, in functie de preferinte.

Aceste meniuri ofera o structura a site-ului avut si ii ajuta pe vizitatori sa gaseasca cu usurinta informatiile cautate.

Acesta este meniul de navigare a site-ului SkaleWeb:

WordPress ofera posibilitatea de a adauga cu usurinta meniuri si submeniuri. Se pot adauga link-uri catre cele mai importante pagini, categorii sau subiecte, postari pe blog sau chiar link-uri personalizate, cum ar fi profilele de social media a business-ului avut.

Locatia unde va fi pozitionat meniul va depinde de tema WordPress folosita. Majoritatea temelor vor prezenta mai multe optiuni, astfel incat sa puteti crea diferite meniuri care pot fi afisate in diferite locatii din website.

Majoritatea temelor (themes) WordPress au un meniu principal care apare in partea de sus. Unele teme pot include un meniu secundar, un meniu in footer sau un meniu de navigare pe dispositivul mobil.

Crearea meniului de navigare personalizat

Pentru a crea un meniu, trebuie sa accesati pagina Apperance, sectiunea Menus in panoul de administrarea a WordPress-ului avut.

In primul rand, trebuie sa furnizati un nume pentru meniul creat, cum ar fi – Meniu (folosint in exemplu furnizat de noi), apoi click pe butonul de “Creare Meniu/Create Menu”. Acesta este prezent in zona de creare meniu si va arata astfel:

In continuare, se poate selecta paginile pe care le adaugam in meniu. Se pot adauga automat toate paginile noi adaugate sau se pot selecta pagini specifice din partea stanga la sectiunea “Pages”.

Click pe tab-ul “View All”, de la sectiunea “Pages”, pentru a identifica toate paginile prezente in site. Pentru a adauga paginile in meniu click in chenarul din dreapta acestuia si dupa ce a fost finalizata selectia paginilor click pe butonul “Add to Menu”.

Dupa aduagarea paginilor, le puteti muta ordinea acestora la afisare folosind principiul de “Drag and Drop”.

NOTA: Toate meniurile au elementele listate pe verticala (de sus in jos) in editorul de meniuri. Cand verificati meniul site-ului live, acesta va fi afisat pe vertical sau orizontal (de la stanga la dreapta ), in functie de locatia selectata.

In general, majoritatea temelor au locatii diferite in care pot fi amplasate meniurile.

Dupa adugarea paginilor dorite in meniu, se poate selecta ordinea in care va afisa meniul, ulterior click pe butonul “Save Menu”

NOTA: Daca nu sunteti sigur cum sunt afisate elementele in meniu, incercati sa salvati meniul in diferite locuri, apoi vizitati site-ul live pentru a vedea cum sunt amplasate.

Crearea meniurilor de tip drop-down (submeniuri) in WordPress

Meniurile drop-down, sunt meniurile de navigare cu elemente de tip parent and child. Cand cursorul este trecut pentru un element parent, toate elementele child vor aparea sub el sub forma unui submeniu.

Pentru a crea un submeniu, trageti un element (pagina/articol/categorie/etc.) sub elementul parent (in cazul de fata pagina About) si apoi trageti usor spre dreapta elementul adaugat. Am adaugat in cazul de fata cu doua sub-elemente in pagina de About in meniul avut:

Asa arata submeniul creat pe site-ul live:

Se pot adauga chiar si submeniuri pentru submeniurile deja generate in interiorul WordPress-ului. Acest lucru poate sfarsi in a inghesiui toate informatiile intr-un meniu, iar multe teme nu accepta multi-layer la submeniuri.

Adaugarea de categorii la meniurile din WordPress

Daca utilizati WordPress pentru a rula un blog, atunci se pot adauga categoriile de blog ca un meniu de tip drop-down in meniul principal a site-ului WordPress.

Se poate adauga cu usurinta categorii in meniul utilizat daca se acceseaza optiunea de “Categorii/Categories” din coloana din partea stanga. De asemenea, poate fi necesara sa se opteze pentru varianta “View All” pentru a vedea toate cateogriile avute.

Pur si simplu selectati categoriile pe care doriti sa le adaugati in meniu, iar ulterior click pe butonul de “Add to Menu”.

Categoriile vor aparea ca elemente obisnuite de meniu in parte de jos a meniului. Acestea pot fi adaugate folosind principiul de drag and drop in pagina dorita. In exemplul furnizat toate categoriile inserate in meniu vor fi introduse ca submeni-uri in pagina Blog.

Adaugarea link-urilor personalizate in meniul WordPress

Pe langa categorii si pagini, WordPress face usoara si adaugarea de link-uri in meniul creat. Acestea pot fi utilizate pentru a face legatura cu profilurile de social media, shop-ul online sau alte site-uri avute in administrare.

In cazul de fata se va utiliza optiunea de “Custom Links” din coloana stanga in panoul “Add Menu items”. Pur si simplu se adauga link-ul impreuna cu textul care va fi afisat in meniu.

Editarea sau eliminarea unui element de meniu din meniurile WordPress

Cand sunt adaugate pagini sau categorii in meniul personalizat, WordPress foloseste titlul paginii sau numele categoriei ca text-ul butonului din meniu (Navigation Label). Acest lucru se poate modifica.

Orice element de meniu poate fi editat click pe sageata in jos de langa elementul pentru care se doreste modificarea.

Numele articolelor de meniu pot fi modificate conform imaginii de mai sus. De asemenea, tot in optiunea respectiva se pot fi elimina elementele prezente in meniul respectiv (folosind optiunea “Remove”).

Daca sunt intampinate dificultati in mutarea paginiilor in diferite poziti folosind principiul de drag and drop, tot in panoul respectiv se poate muta locatia paginii in meniu folosind butonul de “Move”.

Adaugarea meniurilor WordPress in sidebar sau in footer.

Meniurile de navigare se pot adauga in orice zona care utilizeaza widget-uri cum ar fi sidebar-ul sau footer-ul site-ului.

Se acceseaza zona de Apperance, categoria Widgets si se adauga optiunea “Navigation Menu” la sidebar-ul/footer-ul folosit, se adauga un titlu pentru widget-ul folosit si ulterior se alege meniul corect(cel care va fi afisat) folosind lista de “Select Menu”.

Speram ca acest articol v-a ajutat sa intelegeti si sa invatati cum se poate adauga un meniu de navigare in WordPress.

Pentru alte tutoriale cu privire la WordPress se poate verifica AICI
Pentru tutoriale hosting si domenii SkaleWeb hosting va pune la dispozitie o gama variata de tutoriale pentru cPanel, email, domenii, etc.