Instanta de WordPress poate actualiza automat site-ul dvs., iar in unele cazuri acestea pot include si update-uri de plugin-uri sau theme. In ciuda beneficiilor ce le aduce cu privire la securitatea site-ului, exista si o mica sansa ca aceste actualizari sa afecteze sau chiar sa distruga intr-o mica sau mai mare masura, site-ul dvs.
In acest articol, vom parcurge modalitatiile prin care se dezactiveaza actualizarile automate din WordPress, astfel incat sa puteti efectua aceste actualizari manual.
De ce se efectueaza actualizari din WordPress in mod automat?
WordPress-ul isi actualizeaza automat nucleul, din motive de securitate, dar uneori poate actualiza de asemenea un plugin sau o thema pentru a remedia o potentiala amenintare. De exemplu un plugin sau o thema WordPress ar putea fi actualizate pentru a elimina o vulnerabilitate critica. Daca acel plugin sau aceasta thema este folosita de mai multe site-uri web, echipa WordPress poate crea o actualizare automata pentru speta respectiva.
In afara de aceste situatii, WordPress-ul va permite sa decideti dvs. cand doriti sa se efectueze actualizarile. Nu recomandam sa dezactivati actualizarile automate de WordPress deoarece acestea reprezinta o caracteristica importanta de securitate.
Cu toate acestea in unele situatii rare, actualizarile pot distruge site-ul dvs. web sau pot afecta functionalitatea acestuia. Acest lucru ar putea duce la pierderi de clienti sau poate afecta imaginea business-ului dvs.
Daca sunteti sigur ca puteti gestiona singuri actualizarile (manual), atunci puteti dezactiva update-urile automate din WordPress.
Configurarea si dezactivarea actualizarilor automate in WordPress
Cel mai simplu mod de a face acest lucru este prin instalarea si activarea pluginului Easy Updates Manager . Odata activat plugin-ul, accesati panoul principal Dashboard >> Updates Options pentru a configura setarile.

Puteti alege sa dezactivati toate actualizarile “Disable all updates“, insa noi nu recomandam aceasta optiune. In primul rand pentru ca impiedica aparitia tuturor notificarilor de actualizare.
In schimb puteti sa alegeti setarile dorite. Puteti dezactiva actualizarile automate doar pentru plugin-uri si theme si sa lasati activate actualizarile automate pentru CMS-ul WordPress.

Nota: Daca alegeti “Disable plugin updates” si “Disable theme updates” in locul “Disable auto updates“, atunci nu se vor observa notificarile de actualizare din listele de pluginuri si theme.
Easy Updates Manager pastreaza un jurnal al actualizarilor (log), astfel incat daca ceva se “strica” in site-ul dvs. in urma update-urilor, puteti reveni (rollback) la o versiune anterioara actualizarii. Pentru a vizualiza acest lucru, accesati optiunea din dashboard Dashboard >> Updates Options, apoi efectuati click pe optiunea “Logs“.

Exista de asemenea si o versiune premium a plugin-ului Easy Updates Manager, care ofera o multime de optiuni suplimentare. De exemplu, se poate integra UpdraftPlus, astfel incat sa puteti efectua o copie de rezerva a site-ului dvs. inainte de aplicarea actualizarilor.
Dezactivarea actualizarilor automate in WordPress fara a utiliza un plugin
Cum puteti efectua acest lucru daca nu doriti sa utilizati un plugin? Puteti dezactiva actualizarile automate de WordPress adaugand doar o linie de cod in fisierul dvs. wp-config.php:
define ('WP_AUTO_UPDATE_CORE', false);
Acesta instructiune va dezactiva toate actualizarile automate de WordPress.
Important: Dacă doriti sa se efectueze actualizari minore pentru WordPress, dar in acelasi timp sa dezactivati actualizarile pentru theme si plugin-uri, puteti face acest lucru adaugand urmatoarele linii de cod in fisierul functions.php al temei sau in locatia specifica a unui plugin din site.
Sintaxa pentru dezactivarea actualizarilor automate doar pentru plugin-urile de WordPress:
add_filter ('auto_update_plugin', '__return_false');
Sintaxa pentru dezactivarea actualizarilor automate doar ale unei theme de WordPress:
add_filter( 'auto_update_theme', '__return_false' );
Pro si contra actualizarilor automate de WordPress
Acum cunoasteti cum sa dezactivati actualizarile automate, dar ar trebui sa le si dezactivati? Nu exista un raspuns corect sau gresit iar acest lucru depinde de dvs. si de site-ul dvs. web.
De exemplu pe site-ul nostru, am dezactivat actualizarea automata a plugin-urilor si a theme-lor, pastrand actualizarile minore automate de WordPress activate.
In continuare vom arunca o privire asupra avantajelor si dezavantajelor actualizarilor automate. In acest fel puteti decide daca dezactivati sau nu actualizarile automate pe site-ul dvs.
Avantajele actualizarilor automate in WordPress
Actualizarile automate sunt excelente din punct de vedere al securitatii WordPress. Multi utilizatori uita sa isi actualizeze plugin-urile sau instalarea principala de WordPress iar daca actualizarile automate de WordPress sunt activate, nu trebuie sa va faceti griji cu privire la actualizarea site-ului dvs. de fiecare data cand este lansata o actualizare minora de WordPress.
In trecut, actualizarile automate se puteau efectua doar la versiunile premium sau platind pentru gazduirea WordPress administrata. Acum acestea sunt disponibile pentru toata lumea (cel putin pentru actualizariile minore).
De asemenea daca se identifica o vulnerabilitate majora sau o problema cruciala de securitate in WordPress sau intr-un plugin popular, acestea se vor actualiza automat. Chiar daca sunteti ocupat sau departe de casa, site-ul dvs. va ramane in siguranta.
Daca aveti mai multe site-uri in administrare, atunci actualizarile automate va pot economisi destul de mult timp si chiar daca aveti un singur site, ati putea prefera sa stiti ca WordPress se ocupa de toate aceste actualizari si ca site-ul dvs. este in siguranta.
Dezavantajele actualizarilor automate in WordPress
Echipa principala de dezvoltare de la WordPress care e responsabila cu lansarea actualizarilor, se asigura constant de faptul ca actualizariile functioneaza fara probleme. Cu toate acestea, exista si o mica sansa ca tot aceste actualizari automate, sa afecteze site-ul in cauza. Din experienta noastra, update-urile la versiunile minore nu au afectat niciunul dintre site-urile administrate de noi.
Acest lucru se datoreaza faptului ca urmam cele mai bune practici si nu modificam niciun fisier de baza al CMS-ului. Daca ati efectuat modificari in fisierele WordPress-ului, atunci aceste actualizari automate le pot suprascrie.
Daca instanta WordPress considera ca este necesar sa excluda o anumita actualizare de securitate pentru o thema pe care o utilizati, sunt sanse ca acesta sa afecteze negativ site-ul. Acest lucru se aplica in special daca ati modificat fisiere din thema. De asemenea si actualizarile automate ale pluginurilor pot strica site-ul dvs. sunt foarte multe variabile, cum ar fi diferite medii pe server sau combinatii de mai multe plugin-uri.
Este important sa stiti ca aceste actualizari nu vor afecta marea majoritate a site-urilor web dar chiar si asa, s-ar putea sa nu doriti sa va asumati acest risc.
Un alt dezavantaj este faptul ca nu se va primi intotdeauna automat o notificare atunci cand site-ul dvs. este actualizat.
Ar trebui sa dezactivez actualizarile automate de WordPress?
Practic acest aspect depinde in totalitate de dvs. Pentru majoritatea utilizatorilor incepatori si pentru marea majoritate a site-urilor WordPress, actualizarile automate sunt inofensive si nu trebuie dezactivate.
Cu toate acestea daca detineti un magazin online sau nu doriti sa va fie afectata afacerea din cauza unui site spart, atunci puteti dezactiva cu siguranta actualizarile automate. Totusi va trebuis a va asigurati ca instalati manual aceste actualizari in timp util pentru a va asigura securitatea site-ului.
Indiferent daca utilizati actualizari automate sau manuale, este esential sa va asigurati ca aveti copii de rezerva regulate ale site-ului dvs. (backup-uri) si speram ca acest articol va ajutat sa invatati cum se dezactiveaza actualizarile automate in WordPress.
Va invitam sa consultati pagina noastra de blog – AICI pentru alte articole si tutoriale cu privire la CMS-ul WordPress.
Pentru tutoriale cu privire la hosting si domenii – SkaleWeb Hosting va pune la dispozitie o gama variata de tutoriale pentru cPanel, email, domenii, etc.