Doriti sa stiti cum se poate copia baza de date WordPress folosind phpMyAdmin ?
WordPress stocheaza toate datele site-ului intr-o baza de date MySQL. Pot fi situatii in care este necesara copierea rapida a bazei de date WordPress pentru a transfera un website sau pentru a crea backup-uri manuale. In acest articol, va vom arata cum se poate copia cu usurinta baza de date WordPress folosind phpMyAdmin.
De ce sa folosim phpMyAdmin pentru a copia baza de date alocata pentru WordPress?
Dupa cum mentionam precedent WordPress stocheaza tot continutul site-ului direct in baza de date. Aproape toate companiile care ofera servicii de gazduire (hosting) ofera acces la MySQL ca software pentru gestionarea bazelor de date. Se poate accesa MySQL-ul si direct din lina de comanda, dar acest lucru nu este ideal pentru incepatori.
phpMyAdmin ofera o interfata web pentru gestionarea bazelor de date MySQL. Poate fi folosit pentru a efectua un backup manual al bazei de date alocata WordPress-ului, pentru a reseta parola de admin in WordPress sau pentru a muta website-ul pe un server nou.
Duplicarea/Clonarea bazei de date folosind phpMyAdmin
In primul rand trebuie accesat panoul cPanel oferit de furnizorul de gazduire. Dupa ce a fost accesat panoul cPanel se va identifica sectiunea “Baze de date/Databases” si se va accesa optiunea de “phpMyAdmin“.
In functie de theme-ul folosit in cPanel, interfata cPanel poate fi diferita fata de screenshot-ul de mai sus sau poate furnizorul de gazduire nu ofera cPanel. Trebuie doar identificata sectiunea bazelor de date si accesata optiunea de phpMyAdmin.
In interfata de phpMyAdmin o sa identificati bazele de date asociate contului cPanel pe partea stanga sau daca se acceseaza optiunea de “Database” din partea de sus.
Dupa ce a fost identificata baza de date asociata instalarii de WordPress trebuie accesata baza de date (prin click pe denumire acesteia).
In continuare se vor afisa tabelele asociate bazei de date. Click pe optiunea de “Operations” din meniul de sus a phpMyAdmin.
Acum va trebui furnizat un nume pentru noua baza de date (dublura) in sectiunea “Copy database to“. Va trebui sa va asigurati ca optiunea “Structure and Data” este bifata, ulterior click pe butonul “Go“.
Efectuand aceasta operatiune phpMyAdmin va crea automat o baza de date duplicat pentru baza de date folosita la WordPress. Dupa ce a fost finalizata copierea o sa identificati mesajul de operatiune finalizata cu succes.
Dupa ce a fost finalizata copierea, puteti accesa din nou optiunea “Databases” (in meniul de sus) unde o sa identificati noua baza de data creata.
NOTA: Aceasta operatiune nu aloca in mod automat un user cu privilegii la baza de date.
Duplicarea manuala a bazei de date WordPress folosind phpMyAdmin
Sunt provideri de gazduire ce nu ofera optiunea de creare a bazei de date direct din phpMyAdmin. In aceasta situatie optiunea de “Copy database to” nu se va identifica in sectiunea “Operations“.
Cu toate acestea, exista optiunea de a exporta baza de data existenta si ulterior sa fie importata intr-o baza de date creata direct din cPanel. Operatiunea de export se va realiza din phpMyAdmin.
Dupa selectarea bazei de date folosita de WordPress, click pe butonul de export din meniul de sus.
Se poate opta pentru varianta de “Quick” sau “Custom” (daca se dorest modificari la modul de exportare a bazei de date) export, dupa ce a fost ales modul de exportare click pe butonul “Go“.
phpMyAdmin va exporta ulterior baza de date selectata si va trimiter un fisier .sql spre descarcare la nivelul browser-ului utilizat.
cPanel
In continuare, va trebui creata o baza de date noua in care se va importa fisierul descarcat. Din panoul cPanel se va accesa optiunea “MySQL Databases“.
In panoul urmator, va trebui introdusa denumirea pentru noua baza de date si ulterior click pe butonul de “Create database“.
cPanel va crea acum o noua baza de date MySQL. Cu toate acestea, pentru a utiliza baza de date, va trebui ca aceasta sa fie atribuita unui utilizator MySQL.
In parte de jos din panoul “MySQL database” se va identifica sectiunea de “Add user to database“, sectiune in care se vor aloca drepturile de utilizare la noua baza de date utilizatorului avut precedent.
Dupa ce a fost selectat user-ul corect si baza de date corecta, click pe butonul de “Add“.
cPanel va acorda utilizatorului MySQL privilegii complete pe baza de date recent creata. Acum ca noua baza de date este creata si are si un utilizator, se poate deschide din nou panoul phpMyAdmin din cPanel.
phpMyAdmin
Se va selecta baza de date recent creata si ulterior click pe butonul de “Import” din meniul de sus.
Ulterior clicke pe butonul “Choose File” pentru a selecta fisierul .mysql descarcat anterior si dupa ce a fost selectat fisierul click pe butonul Go pentru a initializa importul.
phpMyAdmin va incarca acum fisierul de pe computer si va importa baza de date. La finalizare va fi afisat mesajul de succes.
Speram ca acest articol v-a ajutat sa invatati cum se poate crea o dublura pentru baza de date WordPress folosind phpMyAdmin.
Pentru alte tutoriale cu privire la WordPress se poate consulta pagina noastra de blog – AICI
Pentru tutoriale hosting si domenii SkaleWeb Hosting va pune la dispozitie o gama variata de tutoriale pentru cPanel, email, domenii, etc.