Recent, am primit o intrebare de la unul din clientii nostri despre “Cum se reseteaza un site WordPress?“.

Aceasta operatiune nu este ceva ce cei mai multi dintre utilizatori vor trebui sa stie neaparat sa faca, dar stiind totusi cum se reseteaza WordPress poate fi foarte util in unele situatii.

In acest articol, vom explica cum sa restartati sau sa resetati site-ul dvs. WordPress, intr-un mod rapid.

De ce ar fi nevoie sa resetati un site WordPress?

Restartarea sau resetarea unui site WordPress este un proces prin care se restabilesc setarile implicite (default). Va puteti gandi la acest proces ca la cel pentru resetarea telefonului la setarile din fabrica.

Acesta va sterge toate aplicatiile si personalizarile, astfel incat sa puteti incepe din nou alt proiect.

Exista mai multe situatii in care este posibil sa doriti sa resetati un site WordPress:

  1. Utilizati un site demo (demonstrativ) pe propriul computer. Daca ati instalat WordPress pe localhost si doriti sa resetati CMS-ul dupa ce ati creat site-ul si l-ati mutat de pe localhost pe un server live. Daca sunteti un dezvoltator si testati in mod constant theme si plugin-uri pe instalarea dvs. locala, atunci va este de ajutor sa o resetati din cand in cand pentru noul proiect.
  2. Lucrati pe un site nou si doriti sa o luati de la inceput. Poate ati creeat un blog sau un site web, dar nu sunteti multumit de personalizari. In loc sa anulati intregul proiect, puteti pur si simplu sa resetati WordPress-ul si sa reincepeti cu un nou design.
  3. Doriti sa refaceti site-ul web al unui client. Posibil sa doreasca ceva foarte diferit de ceea ce exista deja, atunci trebuie sa resetati WordPress-ul pe server pentru a incepe de la zero.
  4. Poate ca ati avut o idee de dezvoltare a propriilor plugin-uri sau theme sau ati experimentat cu o thema initiala. Sau poate doriti efectiv sa incepeti din nou cu o noua instalare de WordPress.

Cum se reseteaza un site WordPress

Restartarea site-ului dvs. WordPress poate parea dificila, dar chiar nu este. Vom parcurge intregul proces de resetare, pas cu pas.

Inainte de a incepe orice fel de interventie in site, este important sa generati o copie de rezerva completa a site-ului dvs. folosind fie un plugin de backup WordPress fie utilitarul din cPanel (in cazul gazduiriilor oferite de noi – SkaleWeb Hosting). Acest lucru este foarte important in cazul in care doriti sa restaurati site-ul dvs. din backup dupa resetarea acestuia.

Resetati site-ul dvs. WordPress cu ajutorul plugin-ului WP Reset

Acum sunteti pregatit sa restartati site-ul dvs. WordPress. Vom folosi versiunea gratuita a plugin-ului WP Reset pentru aceasta setare.

In primul rand, va trebui sa instalati si sa activati plugin-ul WP Reset. Pentru si mai multe detalii, puteti consulta instructiunile noastre cu privire la instalarea unui plugin WordPress.

Odata activat plugin-ul, trebuie sa accesati Tools >> WP Reset din interfata de administrator WordPress si derulati in jos pana la sectiunea Site Reset a paginii.

Pentru a reseta efectiv site-ul, trebuie sa tastati cuvantul “reset” in caseta de confirmare inainte de a efectua click pe butonul rosu “Reset Site“.

WP Reset va afisa un mesaj care va solicita sa confirmati daca doriti sa resetati site-ul. Efectuati click pe butonul “Reset WordPress” pentru a continua.

In continuare primiti un mesaj “Resetting in progress. Please wait.” timp de cateva secunde. Apoi, site-ul dvs. va fi repornit.

In partea de sus a panoului de admin WordPress va afisa un mesaj de succes al operatiunii de resetare.

Asta a fost tot. Ati restartat site-ul dvs. WordPress la setariile initiale.

Functii optionale alea WP Reset la resetarea site-ului

Metoda de mai sus va ofera tot ce aveti nevoie pentru a va restarta site-ul. Cu toate acestea, exista si cateva alte optiuni din WP Reset pe care ati dori sa le utilizati si dvs.

Realizarea unui snapshot (imagine) a site-ului dvs. WordPress inainte de resetare

Puteti utiliza WP Reset pentru a face o imagine a site-ului dvs. Aceasta imagine este de fapt un punct de restaurare al bazei de date WordPress. Va permite sa vedeti ce modificari au fost efectuate de la la efectuarea snapshot-ului. Puteti utiliza acest lucru pentru a va intoarce la starea de inainte de resetare, daca este necesar.

Nota: Un snapshot sau o imagine nu este o copie de rezerva WordPress. Ar trebui totusi sa efectuati in continuare copii de rezerva pentru eventualele restaurari ale site-ului.

Pentru a creea o imagine, efectuati click in tab-ul Snapshots.

Ulterior derulati in jos si efectuati click pe butonul Create Snapshot:

Se va solicita sa introduceti un nume sau o descriere pentru snapshot. Introduceti orice doriti sa utilizati, apoi efectuati click pe butonul “Create Snapshot“.

Stergerea themelor si a plugin-urilor folosind WP Reset

In mod implicit, WP Reset nu sterge fisierele cu theme si plugin-uri. Doar le dezactiveaza. Cu toate acestea, il puteti utiliza pentru a sterge si aceste extensii.

In primul rand va trebui sa accesati Tools >> WP Reset si sa efectuati click pe tab-ul “Tools“. De aici trebuie doar sa efectuati click pe link-urile “Delete Themes” si/sau “Delete Plugins” pentru a va duce direct la aceste optiuni.

Dupa ce ati efectuat click pe oricare dintre link-uri, veti ajunge in josul paginii la optiunea selectata anterior.

De aici puteti sterge toate themele “Delete all themes” sau sterge toate plugin-urile “Delete plugins” pentru a le sterge.

Nota: WP Reset nu efectueaza nici un backup al fisiserelor. Stergerea themelor si a plugin-urilor dvs. nu este reversibila.

Dupa ce faceti click pe buton, se va solicita din nou confirmarea. Efectuati click pe butonul “Delete” din fereastra de tip pop-up pentru a continua.

In continuare primiti un mesaj care va anunta cate theme sau plugin-uri au fost sterse.

Daca stergeti toate themele, atunci va trebui sa instalati si sa activati o thema manual. Site-ul dvs. nu va functiona fara una. Daca accesati Appearance >> Themes, atunci veți vedea un ecran de acest tip:

Continuati prin a face click pe butonul “Add New” si alegeti sa instalati sau sa incarcati o thema potrivita.

Restaurarea datelor dvs. dupa resetarea site-ului dvs. WordPress

Dupa resetarea site-ului dvs. WordPress, orice postare si pagina avuta va disparea. In schimb veti vedea paginile implicite cu postarea “Hello, world!“:

Pentru a resaura datele vechi, va trebui sa reinstalati si sa activati plugin-ul de backup pe care l-ati folosit pentru a crea backup-ul.

Ulterior sa urmati instructiunile pentru a restabili site-ul dvs. din copia de rezerva (backup).

Vizualizarea continutului restaurat

După ce ati restaurat site-ul din backup, continutul dvs. ar trebui să fie din nou pe site.

Veti gasi toate postarile din Posts >> All Posts. Vor avea corect setate time stamp-urile, categoriile, etichetele dar si comentariile anterioare.

In speranta ca acest tutorial v-a ajutat sa intelegeti cum se reseteaza un site WordPress intr-un mod rapid, va invitam ca pentru alte tutoriale cu privire la WordPress se poate consulta pagina noastra de blog – AICI

Pentru tutoriale hosting si domenii SkaleWeb Hosting va pune la dispozitie o gama variata de tutoriale pentru cPanel, email, domenii, etc.