Dupa instalarea unei instante WordPress, primul lucru pe care trebuie sa-l invete fiecare incepator este cum sa instaleze sau sa configureze un plugin WordPress.
Cu alte cuvinte, pluginurile sunt ca si niste aplicatii pentru site-ul dvs. WordPress. Acestea va permit sa adaugati functii noi in site-ul WordPress, cum ar fi un formular de contact, slideshow-uri, cos de cumparaturi sau multe altele.
Exista mii de pluginuri gratuite sau platite disponibile pentru WordPress. In acest ghid vom prezenta pas cu pas cum sa instalati un plugin WordPress.
Inainte de a incepe e de mentionat ca daca folositi WordPress.com, atunci nu se pot instala pluginuri.
Adesea se primesc reclamaii de la utilizatori care spun ca nu pot vedea meniul de pluginuri in tabloul de bord WordPress, iar acest lucru se datoreaza faptului ca utilizati WordPress.com, care are limitele setate.
Nu puteti instala pluginuri pe WordPress.com decat daca efectuati upgrade la planul lor business. Pe de alta parte, puteti instala orice plugin pe care il doriti pe site-ul dvs. daca acesta e gazduit pe WordPress.org (exista diferente intre site-urile gazduite pe WordPress.org si cele din WordPress.com)
Acestea fiind spuse, sa aruncam o privire asupra modului de instalare a unui plugin WordPress pe site-ul dvs. web.
Instalarea unui plugin WordPress
In continuare vom acoperi toate cele 3 metode de a instala un plugin in WordPress:
1. Instalarea unui plugin folosind functia de cautare din WordPress
2. Incarcarea unui plugin prin panoul WordPress
3. Instalarea manuala a unui plugin WordPress folosind FTP
1. Instalarea unui plugin folosind functia de cautare din WordPress
Cel mai simplu mod de instalare a unui plugin WordPress este folosirea functiei de cautare a pluginurilor. Singurul dezavantaj al acestei optiuni este ca un plugin trebuie sa se afle in directorul de pluginuri WordPress, care este limitat doar la pluginuri gratuite.
Primul lucru pe care trebuie sa il efectuati este sa mergeti la Plugins -> Add New din pagina de aministrare WordPress, ca si in imaginea de mai jos:

In continuare puteti cauta plugin-ul pentru instalare in campul din dreapta “Search plugins…” si se instaleaza de la butonul “Install Now” din caseta pluginului respectiv:

Urmatorul pas va fi activarea pluginului care se face extrem de simplu de la butonul “Activate” din caseta pluginului instalat:

Ultimul pas va fi configurarea setarilor pluginului. Aceste setari pot varia pentru fiecare plugin, prin urmare nu vom putea acoperi acestea din motive evidente.
2. Incarcarea unui plugin prin panoul WordPress
Pluginurile WordPress comerciale (platite) nu sunt listate in directorul pluginurilor WordPress. Aceste pluginuri nu pot fi instalate folosind prima metoda. Acesta este motivul pentru care WordPress vine cu metoda de incarcare pentru a instala astfel de pluginuri. In continuare vom oferi informatii cum sa instalati pluginuri WordPress folosind optiunea de incarcare din zona de administrare.
In primul rand, trebuie sa descarcati pluginul de la sursa (care va fi un fisier zip). In continuare, trebuie sa accesati zona de administrare WordPress si sa mergeti la Plugins -> Add New, dupa care faceti click pe butonul “Upload Plugin” din partea stanga sus a paginii.

Urmatorul pas este click pe butonul “Browse” pentru a alege arhiva (fisierul .zip) ce contine plugin-ul achizitionat.

Dupa care trebuie sa instalati pluginul de la butonul “Install Now“.

WordPress-ul va incarca acum arhiva pluginului de pe computer si il va instala pentru dvs. dupa care la final veti primi un mesaj de succes la terminarea instalarii.

Odata instalat, la fel ca si la metoda 1 pentru a activa pluginul dupa instalare este suficient sa faceti click pe butonul “Activate Plugin” si puteti sa utilizati pluginul.
3. Instalarea manuala a unui plugin WordPress folosind FTP
In unele cazuri, furnizorul dvs. de gazduire la care aveti site-ul dvs. WordPress poate avea restrictii de fisiere care va pot limita capacitatea de a instala un plugin din zona de administrare.
In aceasta situatie, cel mai bine ar fi sa instalati pluginul manual folosind conecatre printr-un client de FTP. Aceasta metoda prin clientul FTP este cea mai putin folosita mai ales de incepatori.
Mai intai, va trebui sa descarcati fisierul sursa al pluginului (la fel ca si in metoda 2 va fi un fisier .zip). In continuare, trebuie sa extrageti continutul din fisierul .zip, in calculatorul dvs.
Extragerea continutului va crea un nou folder cu acelasi nume. Acesta este folder-ul pe care trebuie sa il incarcati manual pe site-ul dvs. web folosind un client FTP. Astfel trebuie sa deschideti clientul FTP pe computer si sa va conectati la site-ul dvs., iar daca nu aveti numele de utilizator si parola cPanel/FTP (datele de logare), va trebui sa contactati furnizorul dvs. de gazduire si sa le obtineti.
Dupa conectare prin clientul ftp trebuie sa identificati si sa accesati folder-ul wp-content iar apoi in folderul plugins trebuie sa urcati sau sa copiati folder-ul (impreuna cu intregul continut) extras mai devreme din arhiva .zip a plugin-ului.
Dupa incarcarea fisierelor, trebuie sa accesati zona de administrare WordPress -> Plugins unde se va regasi pluginul dvs. instalat cu succes dar pentru care mai trebui apasat pe butonul “Activate” pentru activarea efectiva. Dupa activare, cel mai probabil va fi necesar sa configurati setarile pluginului iar acestea vin cu setarile specifice pentru fiecare in parte si care difera astfel de la un plugin la altul, asa ca din pacate nu le vom putea descrie in acest articol.
Intrebari frecvente
Ca incepatori, este posibil sa aveti cateva intrebari despre instalarea pluginurilor WordPress. In continuare va prezentam cateva dintre cele mai frecvente astfel de intrebari.
1. Care este diferenta dintre plugin-urile instalate si cele active?
WordPress-ul va permite sa instalati un plugin si sa nu-l utilizati deloc. Pentru a utiliza un plugin pe site-ul dvs., trebuie sa-l activati.
Puteti vedea plugin-uri active accesand pagina “Plugins” din zona de administrare WordPress. Acestea vor fi evidentiate pe un fundal albastru deschis.

Pluginurile pe fundalul alb sunt instalate pe site-ul dvs. web, dar nu sunt activate.
2. Ar trebui eliminate pluginuri inactive?
Daca nu utilizati un plugin, atunci este recomandat sa il stergeti de pe site-ul dvs. web. Motivul pentru care acestea ar trebui sterse sunt de securitate deoarece plugin-urile instalate in site dar nefolosite pot fi exploatate in continuare de boti sau hackeri, daca acestea prezinta vulnerabilitati sau gauri de securitate si raman neactualizate.
3. Cate pluginuri pot instala în WordPress?
Puteti instala cat de multe plugin-uri WordPress doriti. In mod normal numarul de pluginuri nu afecteaza viteza site-ului dvs., in schimb aceasta poate fi afectata de calitatea pluginurilor (codul sursa).
4. Cum dezinstalez un plugin WordPress
Puteti dezinstala un plugin WordPress accesand pagina Plugins din zona de administrare WordPress. Daca pluginul pe care doriti sa il eliminati este activ, mai intai va trebui sa il dezactivati (butonul Deactivate). Dupa aceea, puteti pur si simplu sa faceti click pe butonul de stergere (Delete) pentru al elimina de pe site-ul dvs. web.
