Doriti sa aveti Intelegerea rolurilor si a permisiunilor unui utilizator in WordPress?
WordPress pune la dispozitie un sistem de administrare a rolurilor avute in panoul de admin, care defineste clar ce poate si ce nu poate face un user (utilizator) in website-ul respectiv. Intelegerea acestor roluri si a permisiilor lor este un factor important pe masura ce site-ul WordPress avut va creste.
Dupa instalarea WordPress-ului, se vor identifica cinci roluri create default in panoul de admin (wp-admin):
- Administrator
- Editor
- Author (Autor)
- Contributor (Colaborator)
- Subscriber (Abonat)
Sa incepem sa analizam fiecare rol oferit unui utilizator si permisiunile acestuia.
1. Administrator
La o instalare standard a WordPress-ului, rolul de administrator este cel mai influent rol oferit unui utilizator. Utilizatorii care au rolul de administrator pot adauga noi postari, edita orice postare prezenta pe site (indiferent de user-ul care a efectuat post-ul) si pot sterge orice postare din interiorul site-ului.
Administratorii de WordPress pot instala, edita si sterge plugin-uri, precum si temele (themes) instalate. Important este sa mentionam si faptul ca un administrator poate adauga utilizatori noi in site, poate modifica informatii despre utilizatorii existenti, inclusiv parolele lor, si pot sterge orice utilizator (chiar si alti administratori).
Rolul de administrator este practic rezervat pentru propietarul site-ului si ofera control deplin asupra website-ului WordPress. Daca in WordPress-ul instalat sunt prezenti mai multi utilizatori, atunci trebuie acordata o atentie sporita modului in care sunt atribuite rolurile de administrator.
2. Editor
Utilizatorii cu rolul de editor in WordPress au control deplin asupra sectiunilor ce tin de continutul website-ului. Acestia pot adauga, edita, publica si sterge orice postari de pe site-ul WordPress, inclusiv postarile scrise de alti utilizatori. Un utilizator cu dreptul de Editor poate modera, edita si sterge pana si comentariile.
Editorii nu au acces la setariile site-ului pentru a schimba sau instala plugin-uri si teme (themes) sau pentru a adauga utilizatori noi.
3. Author (Autor)
Dupa cum sugereaza si numele, utilizatorii cu rolul de autor pot scrie, edita si publica propriile postari. De asemenea, isi pot sterge propriile postari, chiar daca acestea sunt deja publicate pe site.
Atunci cand autorii scriu postari acestia nu pot crea categorii noi, insa pot alege din categoriile existente. Pe de alta parte, pot adauga etichete la postarile lor.
Autorii pot vizualiza comentarii chiar daca acestea sunt in curs de examinare, dar nu pot modera, aproba sau sterge comentariile.
Cei care au drept de author (autor) nu au acces la setarile WordPress-ului, plugin-uri sau teme (themes), acest rol este oferit unui utilizator cu riscuri reduse pentru site, cu exceptia posibilitatii de a sterge propiile postari dupa ce au fost publicate.
4. Contributor (Contributor)
Contributori/Participanti pot adauga postari noi si isi pot edita propriile postari, dar nu pot publica postarile create. Acestia nu pot crea categorii noi si va trebui sa aleaga din categoriile existente. Cu toate acestea, pot adauga etichete la postarile propri.
Cele mai mare dezavantaj al unui rol de contributor este ca nu pot incarca fisiere (ceea ce inseamna ca nu pot adauga imagini propriilor articole).
Contributorii pot vizualiza comentariile inclusiv si pe cele care se afla in procesul de moderare, dar nu pot aproba sau sterge comentarii.
Acestia nu au acces la setarile generale, plugin-uri sau themes, practic nu pot efectua nici o modificare in WordPress.
5. Subscriber (Abonat)
Utilizatorii cu rolul de abonat se poate autentifica pe site-ul WordPress si isi pot actualiza profilul de utilizator. Acestia mai pot schimba propia parola de logare, daca se doreste. Abonatii nu pot scrie postari, nu pot vizualiza comentariile aflate in moderare, pe scurt acestia nu au acces deloc la zona de administrare a WordPress-ului.
Optiuni suplimentare
Super Admin
Acest rol de super admin este disponibil doar daca se foloseste WordPress Multisite Network. Utilizatori cu rol de super admin pot adauga si sterge site-uri dintr-o retea de multisite. De asemenea, pot instala plugin-uri si themes (teme), pot adauga utilizatori si pot efectua actiuni la nivel de setup-ul de WordPress multi-site.
Personalizarea rolurilor existente
Rolurile implicite pentru utilizatori de WordPress au fost concepute pentru a include functii care se pliaza in majoritatea cerintelor avute la nivelul website-urilor. De exemplu, daca avem un site de reviste, atunci se pot atribui roluri de Editor personalului superior, iar rolul de autor personalului nou in redactie. Puteti atribui rolul de contribuabil autorilor care sunt invitati sa publice in site si rolul de abonat pentru vizitatorii platformei web.
Dar daca se doreste modificarea permisiunilor unui rol existent in WordPress?
Un aspect care poate fi consiederat neplacut este faptul ca rolul de autor, pe langa faptul ca isi poate publica propiile postari, acesta poate in acealasi timp sa stearga articole chiar si dupa ce au fost publicate. Urmand exemplu de mai sus, un eveniment precum este stergerea articolelor publicate poate subina intregul flux de lucru editorial. In acelasi timp poate fi dezastruos daca un autor platit pleaca in conditii proaste si acesta decide sa sterga toate postarile pe care le-a scris.
Sa presupunem ca se doreste modificarea rolului de autor, astfel incat autorii sa nu isi poata sterge postarile deja publicate.
Primul detaliu care trebuie efectuat in a modifica rolul de autor este instalarea si activarea plugin-ului PublishPress Capabilities: Manage WordPress Permissions and Edit User Roles. Dupa ce a fost activat plugin-ul in cauza, din panoul de admin la sectiunea “Capabilities” click pe “Capabilities” pentru a modifica rolurile avute.

La optiunea mentionata selectati rolul de utilizator pe care doriti sa-l editati din panoul dreapta sus (in cazul de fata Author), ulterior se actioneaza asupra butonul de Load. Aceasta operatiune va incarca intrebuintarile rolului in panoul din stanga (Role Capabilities).
Urmand exemplu mentionat, tot ce trebuie efectuata este debifarea functiilor pe care doriti sa le eliminati din rolul respectiv. In acest caz se va elimina capacitatea de a sterge postarile publicate de utilizatorii cu rolul de Author. Se va debifa optiunea de “Delete Published”. Dupa ce fost finalizata operatiunea, in partea de jos a paginii click pe butonul de “Save Changes” pentru a salva modificarile.
Crearea propiilor roluri personalizate in WordPress.
Puteti sa creati roluri propri personalizate in install-ul de WordPress cu setul dorit de capabilitati, utilizand acelasi plugin – PublishPress Capabilities: Manage WordPress Permissions and Edit User Roles. Tot din sectiunea de “Capabilities” la sectiunea “Create New Role”, bifati optiunile de editare, stergere si citire si ulterior se actioneaza butonul de “Create”.
Speram ca acest articol va ajuta in intelegerea rolurilor si a permisiunilor unui utilizator in WordPress.
Va invitam sa consultati pagina noastra de blog – AICI pentru alte articole si tutoriale cu privire la CMS-ul WordPress.
Pentru tutoriale cu privire la hosting si domenii – SkaleWeb Hosting va pune la dispozitie o gama variata de tutoriale pentru cPanel, email, domenii, etc.