In ultima perioada au existat mai multe tantative de frauda de tip phishing care vizau reinnoirea domeniilor. Practic detinatorul domeniului primeste un mail in care este instiintat ca domeniul sau urmeaza sa expire in urmatoarele zile si ca trebuie sa faca de urgenta plata pentru reinnoirea acestuia accesand un link de plata. Acest mail copiaza aproape identic grafica mailurilor primite legitim de la firma de hosting, inducand in eroare persoana care primeste acest mail, aceasta fiind tentata sa efectueze plata catre atacatori.

Ce masuri trebuie sa luati pentru a identifica acest tip de fraude?

  1. Verificati mailul sursa de pe care primiti mesajul. Prin tehnica spoofing mailul real este ascuns in spatele unui mail care pare sa apartina firmei in numele caruia primiti mailul. Puteti verifica headerul (sursa) mesajului de mail pentru a veadea adresa de mail reala de pe care ati primit mesajul.
  2. Verificati linkul catre care se face trimiterea de plata. Acesta este de obicei asemanator cu domeniul legitim al firmei, dar nu identic. In anumite cazuri este un domeniu complet diferit.
  3. Daca ati introdus date de logare in formularele primite prin acest mail schimbati-le de urgenta sau solicitati resetarea acestora din partea firmei de hosting.
  4. Daca ati efectuat deja plata contactati de urgenta banca dumneavoastra.
  5. Accesati contul de client doar pe linkul legitim al contului de client.
  6. Daca aveti suspiciuni legate de mailurile primite va rugam sa ne contactati de urgenta.